Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Министър Вълчев: Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители

„Трейс Груп Холд” АД за пътя край Своге: Проектът е изпълнен качествено и в срок

Заплаха за ремонта на стадион „Българска армия” ВМРО: Съоръжението може да сподели съдбата на лифтовете на Витоша

Синдикатите са гневни на съкращенията в държавните мини

Синдикатите в държавните „Мини Марица-изток“ ЕАД излязоха с декларация до енергийния министър Теменужка Петкова и до директора на Българския енергиен холдинг, в което предупреждават, че готвените съкращения във въгледобивното дружество застрашават съществуването му.

„Ако не ни чуят, готови сме да излезем на протест“, каза Веселин Вълканов, председател на организацията на КНСБ в мините. Декларацията е подписана и от колегите им от КТ „Подкрепа“.

„Ние недоумяваме как може да се тълкува и изпълни отправеното от вас искане за „оптимизиране на административните разходи в дружеството с 10%“? Нима вие, отговарящите за енергетиката на Република България, не знаете, че с политически решения приходите на „Мини Марица-изток“ ЕАД от 2009 г. са намалени с повече от 40 %“, припомнят миньорите. В декларацията те описват и сегашната ситуация, при която продължава неразплащането на електропроизводителите към компанията.

„В момента дълговете към нас надхвърлят 60% от годишните ни приходи, от години сме в невъзможност да изпълняваме инвестиционната и ремонтна програми. За какво намаляване на разходи говорите, като вече е застрашен добивът на въглища и енергийната независимост на страната“, питат миньорите.

Те биха приели намаление на разходите в дружеството единствено, ако се осигури финансиране с реална цена на въглищата и редовно разплащане от топлоцентралите.

„Не нагнетявайте излишно социално напрежение в това и бездруго горещо лято, угаждайки на група олигарси, а ние постоянно да обясняваме на работещите какви разходи ще намалявате, като няма приходи! В противен случай ви декларираме, че ние, работещите в „Мини Марица-изток“ ЕАД, ще предприемем всички мерки да защитим достойното място на въгледобива в енергетиката на Република България и работните си места“, заканват се миньорите. В момента в мините работят работят 7280 души. Държавната въгледобивна компания има да взема 340 млн. лв. от БЕХ и НЕК. Над 200 млн. лв. от тях са от двете американски централи в комплекса „Марица-изток“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.