Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Йорданка Фандъкова: Васил Левски положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане

Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза

Синдикатите са гневни на съкращенията в държавните мини

Синдикатите в държавните “Мини Марица-изток” ЕАД излязоха с декларация до енергийния министър Теменужка Петкова и до директора на Българския енергиен холдинг, в което предупреждават, че готвените съкращения във въгледобивното дружество застрашават съществуването му.

“Ако не ни чуят, готови сме да излезем на протест”, каза Веселин Вълканов, председател на организацията на КНСБ в мините. Декларацията е подписана и от колегите им от КТ “Подкрепа”.

“Ние недоумяваме как може да се тълкува и изпълни отправеното от вас искане за “оптимизиране на административните разходи в дружеството с 10%”? Нима вие, отговарящите за енергетиката на Република България, не знаете, че с политически решения приходите на “Мини Марица-изток” ЕАД от 2009 г. са намалени с повече от 40 %”, припомнят миньорите. В декларацията те описват и сегашната ситуация, при която продължава неразплащането на електропроизводителите към компанията.

“В момента дълговете към нас надхвърлят 60% от годишните ни приходи, от години сме в невъзможност да изпълняваме инвестиционната и ремонтна програми. За какво намаляване на разходи говорите, като вече е застрашен добивът на въглища и енергийната независимост на страната”, питат миньорите.

Те биха приели намаление на разходите в дружеството единствено, ако се осигури финансиране с реална цена на въглищата и редовно разплащане от топлоцентралите.

“Не нагнетявайте излишно социално напрежение в това и бездруго горещо лято, угаждайки на група олигарси, а ние постоянно да обясняваме на работещите какви разходи ще намалявате, като няма приходи! В противен случай ви декларираме, че ние, работещите в “Мини Марица-изток” ЕАД, ще предприемем всички мерки да защитим достойното място на въгледобива в енергетиката на Република България и работните си места”, заканват се миньорите. В момента в мините работят работят 7280 души. Държавната въгледобивна компания има да взема 340 млн. лв. от БЕХ и НЕК. Над 200 млн. лв. от тях са от двете американски централи в комплекса “Марица-изток”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.