Арестуваха петима след сделка с незаконно оръжие, нелегална оръжейница разбита

Спецакция на полицията в Стара Загора и Казанлък осуети сделка с незаконно оръжие. Разкрита е и нелегална оръжейница в казанлъшкото село Горно Черковище. Тя се оказа собственост на Румян Топалов, стар познайник на полицията, арестуван за същото при акция "Терористите" през 2010 г.

В събота униформените задържали петима души, непосредствено след продажбата на пистолет "Макаров", с пълнител и заглушител. В ареста са отведени 55-годишният Румян Топалов от Казанлък, 47-годишният К.К. от Горно Черковище, 51-годишният турски гражданин Ю.Е. и двама старозагорци на 51 и 25 години.

При извършено претърсване в джипа "Тойота Рав 4", управляван от К. К., е намерен и иззет още един пистолет "Макаров", без идентификационен номер, също с резба на цевта, пълнител за него и един шумозаглушител, а при извършения личен обиск в него е намерена и иззета сумата от 980 лв. По-късно в апартамента на същия в Казанлък са намерени 96 патрона за пистолет "Макаров".

При акцията е разкрита и незаконна работилница за производство на оръжие във вилата на Румян Топалов край язовир "Копринка" в землището на Горно Черковище. В къщата са открити 8-милиметров пистолет марка "BLOW MINI MOD 2000", а в съседна постройка е разкрита и работилницата за оръжия с настолна бормашина, ъглошлайф, мини фреза, шмиргел и множество металообработващи инструменти и детайли. На място униформените попаднали и на арсенал от заготовки за оръжия, сред които 13 цеви с различен калибър и дължина, огнепроводен шнур, с дължина 143 см., патрони, възвратни пружини и кръгли гумени шайби с отвор в средата.

Топалов е стар познайник на полицията с излежани присъди за производство на оръжие. Преди пет години бе задържан при акция "Терористите" при опит да продаде автомати "Калашников". Заедно с него тогава бяха арестувани казанлъчанинът Нешо Нешев и иранеца Ловими Садък, който трябвало да плати 7500 лв. за 5-те автомата. И тогава бе разбита оръжейницата на Топалов, но тя се намираше в гараж в Казанлък. Той е попадал зад решетките и през 2005 г., когато е разкрита тайната му работилница в офис в центъра на града. Според разследващи Топалов разполага с тайници с крадени части от оръжейния завод "Арсенал" и затова след всяка излежана присъда започва да организира наново бизнеса си.

И петимата участници в сделката са задържани за 24 часа. Топалов, заедно с 47-годишния К.К от Горно Черковище и турчина Ю.Е са разследвани за престъпления по чл.339, ал.1 от НК за притежание и продажба на оръжие, по който ги грози присъда от две до 8 години затвор.

"Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава", уточниха от полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини