Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Блумбърг: Излизането на Гърция от кризата ще й отнеме десетилетия

“Излизането на Гърция от кризата ще й отнеме десетилетия”, пише в свой коментар Том Кийн от агенция “Блумбърг”. И добавя:

“Един ден Гърция ще бъде нормална. Какво е нормално? България? Португалия? Може би, това е още по-голям стремеж, например Ирландия?

В зависимост от вашата гледна точка, Ирландия е 83 % по-просперираща от Гърция. Забравете за една минута какво е нормално. С гръцката депресия и криза и по-дълбока депресия, ние трябва да се съсредоточим върху “кога” преди всичко. Гръцкото “кога” е поне след 20 години или с други думи – едно цяло поколение.

Пропастта между реалния БВП на глава от населението и паритета на покупателната способност беше и продължава да бъде плашеща. Несъответствието беше контролирано много добре преди финансовата криза.

Както се разбра много добре, Ирландия първоначално бе смачкана и работеше, за да пребори кризата и да продължи напред. Смятам, че “продължаването напред” не беше в услуга на Ирландия и нейния просперитет. Както твърде добре се разбра, Гърция се забави, беше смачкана и след това още по-смачкана. Но ако има оптимизъм за гръцкото стабилизиране и след това “продължаване напред”, трябва да се запитаме колко дълго ще й отнеме да стане нормална или дори да се стреми да бъде като Ирландия?

Отговорът е 20 години. Това е на база груби предположения за “най-добрия резултат” за Гърция. Предполагам Гърция няма да се върне към предкризисната нормалност до 2023 г. До момента най-голямото предизвикателство е да се познае времето. В този случай много може да се случи през едно, две и три десетилетия.

Какво да направим за това? Условието е да се стабилизира икономиката и политиката на Гърция. Всички са съгласни за това, дори и да има горчив спор за това как да се направи. Това, което е по-малко известно е кога Атина ще достигне София, Лисабон или може би дори Дъблин в своето развитие”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.