На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Блумбърг: Излизането на Гърция от кризата ще й отнеме десетилетия

„Излизането на Гърция от кризата ще й отнеме десетилетия“, пише в свой коментар Том Кийн от агенция „Блумбърг“. И добавя:

„Един ден Гърция ще бъде нормална. Какво е нормално? България? Португалия? Може би, това е още по-голям стремеж, например Ирландия?

В зависимост от вашата гледна точка, Ирландия е 83 % по-просперираща от Гърция. Забравете за една минута какво е нормално. С гръцката депресия и криза и по-дълбока депресия, ние трябва да се съсредоточим върху „кога“ преди всичко. Гръцкото „кога“ е поне след 20 години или с други думи – едно цяло поколение.

Пропастта между реалния БВП на глава от населението и паритета на покупателната способност беше и продължава да бъде плашеща. Несъответствието беше контролирано много добре преди финансовата криза.

Както се разбра много добре, Ирландия първоначално бе смачкана и работеше, за да пребори кризата и да продължи напред. Смятам, че „продължаването напред“ не беше в услуга на Ирландия и нейния просперитет. Както твърде добре се разбра, Гърция се забави, беше смачкана и след това още по-смачкана. Но ако има оптимизъм за гръцкото стабилизиране и след това „продължаване напред“, трябва да се запитаме колко дълго ще й отнеме да стане нормална или дори да се стреми да бъде като Ирландия?

Отговорът е 20 години. Това е на база груби предположения за „най-добрия резултат“ за Гърция. Предполагам Гърция няма да се върне към предкризисната нормалност до 2023 г. До момента най-голямото предизвикателство е да се познае времето. В този случай много може да се случи през едно, две и три десетилетия.

Какво да направим за това? Условието е да се стабилизира икономиката и политиката на Гърция. Всички са съгласни за това, дори и да има горчив спор за това как да се направи. Това, което е по-малко известно е кога Атина ще достигне София, Лисабон или може би дори Дъблин в своето развитие“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.