На 23 април 2019 да почерпят

Британка беше убита в Нигерия след отвличане

Започна аварийното укрепване на пътя за Рилския манастир

Двумоторен самолет се разби в Тексас, загинаха шестима души

Льо Пен влиза в съюза на Салвини Коалицията вече обединява формации от 7 евродържави

Топло време с облаци и дъжд ни очаква утре

Цената на бензина се повишава преди Великден

Заловиха 36 мигранти, опитали да прекосят Ламанша с малки лодки

Всеки втори готов да нарушава закона Хората с по-високи доходи са по-склонни да влязат в сивата икономика

Осмокласник зове за интересно преподаване със стари помагала Георги от Шумен подреди изложба с над 300 експоната

Трябва ли работодателят да освободи служител с право на пенсия

Пиян полицай предизвика катастрофа на пътя Пловдив-Карлово, задържаха го

Тостер за снимки и ходещо кошче създадоха БГ ученици

Порожанов обеща реформи, за да си запази поста (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 април 2019

Блумбърг: Излизането на Гърция от кризата ще й отнеме десетилетия

„Излизането на Гърция от кризата ще й отнеме десетилетия“, пише в свой коментар Том Кийн от агенция „Блумбърг“. И добавя:

„Един ден Гърция ще бъде нормална. Какво е нормално? България? Португалия? Може би, това е още по-голям стремеж, например Ирландия?

В зависимост от вашата гледна точка, Ирландия е 83 % по-просперираща от Гърция. Забравете за една минута какво е нормално. С гръцката депресия и криза и по-дълбока депресия, ние трябва да се съсредоточим върху „кога“ преди всичко. Гръцкото „кога“ е поне след 20 години или с други думи – едно цяло поколение.

Пропастта между реалния БВП на глава от населението и паритета на покупателната способност беше и продължава да бъде плашеща. Несъответствието беше контролирано много добре преди финансовата криза.

Както се разбра много добре, Ирландия първоначално бе смачкана и работеше, за да пребори кризата и да продължи напред. Смятам, че „продължаването напред“ не беше в услуга на Ирландия и нейния просперитет. Както твърде добре се разбра, Гърция се забави, беше смачкана и след това още по-смачкана. Но ако има оптимизъм за гръцкото стабилизиране и след това „продължаване напред“, трябва да се запитаме колко дълго ще й отнеме да стане нормална или дори да се стреми да бъде като Ирландия?

Отговорът е 20 години. Това е на база груби предположения за „най-добрия резултат“ за Гърция. Предполагам Гърция няма да се върне към предкризисната нормалност до 2023 г. До момента най-голямото предизвикателство е да се познае времето. В този случай много може да се случи през едно, две и три десетилетия.

Какво да направим за това? Условието е да се стабилизира икономиката и политиката на Гърция. Всички са съгласни за това, дори и да има горчив спор за това как да се направи. Това, което е по-малко известно е кога Атина ще достигне София, Лисабон или може би дори Дъблин в своето развитие“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.