Близо 20 000 непридружени деца мигранти са регистрирани в ЕС през 2018 г. Най-много са в България и Словения

Възстановиха движението през „Капитан Андреево“ и „Лесово“

Япония разшири търсенето на падналия изтребител F-35

Нов мощен циклон удари Мозамбик

Жертви и над 10 ранени при верижна катастрофа в САЩ (ВИДЕО)

Путин стана доктор хонорис кауза на Пекинския университет

Спряха преминаването през „Капитан Андреево“ и „Лесово“ заради проблеми със системата Пунктовете не обслужваха автомобили час и половина

Руското МВнР: ЕС ще остане най-важният партньор на Русия

Японският император се показа за последен път официално пред публика

Безплатни ваксини на деца поставят в 4 болници в София

Българка продаде картина за €10 000 на човек на Обама Любена Фокс е опозиция на консуматорския свят

1300 мигранти избягаха от център за задържане в Мексико

Валентина Александрова – нежната струна на „Филхармонията и Криско“

Шефът на полицията на Шри Ланка подаде оставка

Две момчета спасиха куче от водите на Тунджа

Депутатите одобриха създаването на Фонд Сигурност на електроенергийната система

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за енергетиката, съобщи „Фокус”. „За” гласуваха 107 депутати, 33 бяха против, а 10 се въздържаха.

С така приетите промени се създава Фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Той ще управлява средствата, постъпващи за целите на компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик, произтичащи от задълженията му с решение на комисията.

Компенсирането на недостига на обществения доставчик за покриване на разходите със средства от фонда ще се извършва ежемесечно. В същото време производителите на електрическа енергия ще правят вноски към Фонда в размер на 5 на сто от ежемесечните си приходи от продадената електрическа енергия без ДДС.

В преходните разпоредби се предвижда в срок до 31 юли 2015 година КЕВР да приеме решение, с което установява нетното специфично производство на електрическа енергия, въз основа на което са определени преференциални цени. Предлаганата разпоредба има за цел правилно правоприлагане на обществения доставчик и крайните снабдители на императивната норма по ЗЕВИ, по силата на която последните изкупуват по преференциални цени само количествата електрическа енергия до размера на истинското специфично производство на електрическа енергия.

Измененията предвиждат и количествената електрическа енергия, надхвърлящщи количествата, осигуряващи приходи на производителите от ВЕИ-та, съответстващи на заложените в преференциалните цени ценообразуващи елементи, да бъдат изкупувани от обществения доставчик по цена за излишък на балансиращия пазар.

Чрез преходните и заключителни разпоредби се извършва и промяна в Закона за ВЕИ-тата. С така одобрените промени на първо четене КЕВР ще определя индивидуална преференциална цена за производителите на електрическа енергия от възобновяемите източници, за които е констатирано съществено превишение на инвестиционните разходи, формиращи преференциалната цена над действителните разходи, свързани с изграждането на енергийния обект. Превишението е съществено при разлика от 5 на сто.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.