На 24 април 2019 да почерпят

Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Чиновник ще се става след тест

Бъдещите служители на държавната администрация ще преминават задължителен психометричен тест, след което ще изчакват в централна база данни да бъдат наети. Около тази промяна са се обединили членовете на Съвета за административна реформа, начело с вицепремиера Румяна Бъчварова.

Тази есен в парламента се очаква да бъдат внесени поправки в Закона за държавния служител. След влизането му в сила нито една администрация няма да има право сама да наема служители. Институциите ще са длъжни да ползват само кадрите от банката за чиновници. Един кандидат може да стои в списъка не повече от 3 г.

„Тестовете ще се провеждат от Института по публична администрация. Няма да има ограничаване на бройката. През тези 3 г. кандидатът за администрацията може да работи и да се обучава. Той не е длъжен и да се съгласява с предложеното му място в институция.“ Това обясни пред „Труд“ началникът на политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова – Антон Герунов.

Психометричният тест ще съдържа предимно въпроси за общи познания за администрацията, като ще се преценява компетентността и логическата мисъл на участниците. Не е задължително да се зазубря нормативната уредба.

Промените в Закона за държавния служител включват още премахване на назначенията на „временно изпълняващ длъжността“ в администрацията. Според екипа на Бъчварова там имало много злоупотреби. Затова вече ще се позволява едно назначение за 6 месеца за вакантен пост. За това време трябва задължително да се намери титуляр.

„Ограничаваме и назначаването на непълно работно време. За позиции, за които се изискваше конкурс, се назначаваха хора по този начин. Има ръководители на 7,5 часа. Когато се назначава на непълно работно време – пак ще трябва да се премине през централната банка за кадри“, поясни как ще се затварят „вратички“ в закона Герунов.

Друга цел е да се стимулира мобилността в администрацията. Ще се създаде електронна платформа, с която чиновниците по-лесно да се придвижват от една институция в друга.

Съветът по административна реформа е обсъдил и практическо въвеждане на задължителната оценка на въздействието на законодателството. Целта е механизмът да подобри качеството на законите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.