Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Чиновник ще се става след тест

Бъдещите служители на държавната администрация ще преминават задължителен психометричен тест, след което ще изчакват в централна база данни да бъдат наети. Около тази промяна са се обединили членовете на Съвета за административна реформа, начело с вицепремиера Румяна Бъчварова.

Тази есен в парламента се очаква да бъдат внесени поправки в Закона за държавния служител. След влизането му в сила нито една администрация няма да има право сама да наема служители. Институциите ще са длъжни да ползват само кадрите от банката за чиновници. Един кандидат може да стои в списъка не повече от 3 г.

„Тестовете ще се провеждат от Института по публична администрация. Няма да има ограничаване на бройката. През тези 3 г. кандидатът за администрацията може да работи и да се обучава. Той не е длъжен и да се съгласява с предложеното му място в институция.“ Това обясни пред „Труд“ началникът на политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова – Антон Герунов.

Психометричният тест ще съдържа предимно въпроси за общи познания за администрацията, като ще се преценява компетентността и логическата мисъл на участниците. Не е задължително да се зазубря нормативната уредба.

Промените в Закона за държавния служител включват още премахване на назначенията на „временно изпълняващ длъжността“ в администрацията. Според екипа на Бъчварова там имало много злоупотреби. Затова вече ще се позволява едно назначение за 6 месеца за вакантен пост. За това време трябва задължително да се намери титуляр.

„Ограничаваме и назначаването на непълно работно време. За позиции, за които се изискваше конкурс, се назначаваха хора по този начин. Има ръководители на 7,5 часа. Когато се назначава на непълно работно време – пак ще трябва да се премине през централната банка за кадри“, поясни как ще се затварят „вратички“ в закона Герунов.

Друга цел е да се стимулира мобилността в администрацията. Ще се създаде електронна платформа, с която чиновниците по-лесно да се придвижват от една институция в друга.

Съветът по административна реформа е обсъдил и практическо въвеждане на задължителната оценка на въздействието на законодателството. Целта е механизмът да подобри качеството на законите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете