На 27 май 2018 да почерпят

Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Чиновник ще се става след тест

Бъдещите служители на държавната администрация ще преминават задължителен психометричен тест, след което ще изчакват в централна база данни да бъдат наети. Около тази промяна са се обединили членовете на Съвета за административна реформа, начело с вицепремиера Румяна Бъчварова.

Тази есен в парламента се очаква да бъдат внесени поправки в Закона за държавния служител. След влизането му в сила нито една администрация няма да има право сама да наема служители. Институциите ще са длъжни да ползват само кадрите от банката за чиновници. Един кандидат може да стои в списъка не повече от 3 г.

„Тестовете ще се провеждат от Института по публична администрация. Няма да има ограничаване на бройката. През тези 3 г. кандидатът за администрацията може да работи и да се обучава. Той не е длъжен и да се съгласява с предложеното му място в институция.“ Това обясни пред „Труд“ началникът на политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова – Антон Герунов.

Психометричният тест ще съдържа предимно въпроси за общи познания за администрацията, като ще се преценява компетентността и логическата мисъл на участниците. Не е задължително да се зазубря нормативната уредба.

Промените в Закона за държавния служител включват още премахване на назначенията на „временно изпълняващ длъжността“ в администрацията. Според екипа на Бъчварова там имало много злоупотреби. Затова вече ще се позволява едно назначение за 6 месеца за вакантен пост. За това време трябва задължително да се намери титуляр.

„Ограничаваме и назначаването на непълно работно време. За позиции, за които се изискваше конкурс, се назначаваха хора по този начин. Има ръководители на 7,5 часа. Когато се назначава на непълно работно време – пак ще трябва да се премине през централната банка за кадри“, поясни как ще се затварят „вратички“ в закона Герунов.

Друга цел е да се стимулира мобилността в администрацията. Ще се създаде електронна платформа, с която чиновниците по-лесно да се придвижват от една институция в друга.

Съветът по административна реформа е обсъдил и практическо въвеждане на задължителната оценка на въздействието на законодателството. Целта е механизмът да подобри качеството на законите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.