Стоян Александров дал 61 кредита като физическо лице и 14 през фирми Общ размер: 541 000 лв., 1 693 160 долара и 3 738 600 евро; 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро

70-годишен намушка трима бежанци в Германия

Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018

“Левски” предлага работа на красавици

Варна е декор във финала на “Привличане”

Миланов и ЦСКА напред в Лига Европа

Треньорът на „Рома към играчите: Исках половината да ви сменя

Мъри готов да напусне „Астана“

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски временно оглави „Топлофикация София“

Теменужка Петкова: Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Цар Симеон II прие в двореца “Врана” бившия премиер на Македония проф. Владо Бучковски

Разкриха подпалвач, изпепелил „Лада” на съсед в монтанско село

100 000 лева гаранция за бившия финансов министър Стоян Александров

Утре у нас пристига сръбският президент Александър Вучич

Съдебната охрана в Монтана протестира, раздаваха бонбони

Реформаторският блок се разминава с Горанов и Калфин за пенсионната реформа

Реформаторският блок и министрите на финансите и труда и социалната политика Владислав Горанов и Ивайло Калфин не са постигнали съгласие по спорните текстове от пенсионната реформа, предложена от социалното министерство.

Това съобщи съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев след среща с Горанов и Калфин в парламента, цитиран от БГНЕС.

“Обсъждахме предложения на Реформаторския блок между първо и второ четене на Кодекса за социално осигуряване (КСО), като за съжаление на този етап изходът от разговора не беше положителен. Разминаваме се в позициите си”, сподели след срещата Радан Кънев.

Реформаторският блок настоява правото на избор между частен пенсионен фонд и Държавното обществено осигуряване (ДОО) да важи само за родените между 1960 и 1970 година, а не за всички български граждани, родени след 1960 година, както предвижда законопроектът на социалното министерство.

Другата обсъдена тема е била правото на окончателен избор къде да се осигуряваме – само в ДОО или в ДОО и частен фонд, т.нар. “втори стълб”. Хората на Кънев настояват този избор да може да бъде направен 1 година преди пенсиониране, а промените в КСО на кабинетът предвижда по-голям срок от 5 години.

Третата е била изчислението на редукцията на пенсията от държавата, която получават лицата, осигуряващи се в ДОО и в частен фонд. В момента на пенсията си от държавния фонд, ако се осигуряват и в частен фонд, гражданите имат редукция от 28%. “Нашите изчисления показват, че максимумът на тази редакция е 16%, тоест държавата бърка незаконно с 12% от пенсията в джоба на всеки”, посочи Кънев.

“На този етап нямаме съгласие по нито една от трите точки. За съжаление това поставя нашата подкрепа за част от текстовете на КСО под много голям въпрос”, призна той и все пак изрази надежди разговорите да продължат. Лидерът на ДСБ припомни, че на първо гласуване групата на Реформаторския блок е поставила под условие своята подкрепа за пенсионната реформа на Калфин и е много вероятно на второ четене да не подкрепят текстовете, по които техните предложения се отхвърлят от кабинета.

Все пак Кънев подчерта, че редакции в предложенията на РБ също са възможни и в случая не става дума за ултиматуми или сблъсък, а за различни възгледи за развитието на пенсионната система.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете