Алисия Викандер пак ще бъде Лара Крофт Актрисата се готви за зрелищно продължение

Иван Гешев: Политически и олигархични интереси направиха делото „Иванчева“ важно

Мистър Бийн продава любимия си Mercedes Актьорът Роуън Аткинсън се разделя с модел 500 Е от 1991 г. с мощност 326 коня

По 7 години затвор за полицаите, обвинени за смъртта на Чората

Военната прокуратура разследва инцидента със срутилата се стена на поделение, която уби човек в Хасково

ЦРУ залага на пари и изобретателност срещу Русия и Северна Корея

Сенаторка поиска процедура по отстраняването на Тръмп

Спецпрокуратурата и ГДБОП в акция срещу група за трафик на хора и пране на пари във Видинско

Как се разваля еротичен сън?

Астероид с размерите на къща мина близо до Земята

Стабилизираха повредената структура на катедралата „Нотр Дам“

Навършват се 143 години от Априлското въстание

17 души пострадаха при горски пожари в Русия

Хиляди хора от цяла Сърбия се събраха снощи в Белград на митинг в подкрепа на Вучич

Поетесата Маргарита Петкова пред в. Труд: За дребните душици ръкавицата на Яворов никога няма да е по мярка Не вярвам в теорията, че мишката ще изяде книжката

За божествения и административен произход на избирателното право

Изборните списъци трябва да се правят по базата данни на МВР

Село Яребица с постоянно живеещи 7 жители (други източници посочват числото 5) ще избира кмет на местните избори. На хартия населението е по-голямо, примерно 120, но това население го няма. Пръснало се е зад граница, в конкретния случай в република Турция. В положението „найсе” жители избират кмет ще се окажат стотици населени места. Добре за избраните кандидати – заплатите им ще бъдат с примерно 200 лева по-високи от тази на кметски наместник. Причината е нормата в Изборния кодекс, позволяваща на населено място с повече от 100 жители да си избира кмет. С това 100 Мая Манолова замени числото 300 в предишния вариант на кодекса.

Проблемът обаче не е в числото, а е много по-принципен и се нарича постоянен адрес, използван за съставяне на избирателните списъци. За повече от милион избиратели този адрес е „правна реалност” (необходим атрибут на българското гражданство), който няма никакво отношение към действителността. Настоящият адрес е адресът на физическо пребиваване на всеки избирател и той предопределя възможността да упражни конституционно определеното му общо, равно, пряко и волеизявено тайно избирателно право.

Повтарянето на заклинанието за прочистването на избирателните списъци флиртува с идеята, че това е възможно. Ако е възможно, би трябвало да се е случило. Броят на имената в избирателните списъци, уви, отново е по-голям от несъстоятелните 7 милиона. Докато гражданският регистър (базата данни на ГРАО) се използва за извличане на избирателни списъци, все ще е така. А тя има божествено- административен произход. По божията воля се появява избирател с единен граждански номер, по административна воля към този запис се добавя номерът на личната му карта. Кога и къде се намира избирателят, е въпрос на житейски обстоятелства. Администрацията пък му е „боднала” името в списъка. Ако случайно пожелае все пак да пренесе правата си на територията, на която пребивава (настоящия адрес), да бъде така добър да посети съответното гише и да подаде заявление. И тъй като процедурите са децентрализирани, кандидати за кметове и съветници я използват в обратния ред – регистрират когото успеят да уговорят по настоящ адрес, за да бъдат преизбрани или да бъде избран който трябва.

Следва трескава законодателна дейност и административно усилие да се приложи обща норма по места. Когото хванат – хванат. Почти като субсидиите за тютюн, които получават мними бивши производители, наблюдавали производствения процес при съселяни.

Единственият изход от обожествяването на административните процедури се нарича регистър на избирателите, състоящ се от изборните адреси, производни от настоящия адрес на всеки. Извлечен не от гражданския регистър, а от базата данни на МВР. Със сигурност е по-надеждна, по-защитена и подредена, а и някак по шенгенска от гражданския регистър. И масрафът няма да е кой знае какъв. Два-три километра магистрала, която ще ползваме всички.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.