Два протеста пред Съдебната палата

С плакати с надписи „Г-н министър, крайно време е да си ходите“ и „Христо Иванов – предател“, трийсетина души се събраха пред Съдебната палата в София. Инициативата им бе организирана от гражданското сдружение „План Б“ в отговор на протеста срещу главния прокурор Сотир Цацаров, насрочен да се състои по-късно на същото място.

„Искаме реформа, но не от Христо Иванов (министърът на правосъдието - б.а.), който е финансиран от фондация „Америка за България“. Ние искаме да има реално правосъдие - престъпниците да влязат в затвора“, каза активистката Любена Павлова. Нейни сподвижници бяха донесли люлка конче, която символизирала „куцата реформа“ на Иванов. Според активистите министърът искал да подчини прокуратурата и съда.

Протестиращите изразиха и недоволство от лидера на ДСБ Радан Кънев, който е яростен критик на главния прокурор, като го нарекоха „марионетка“ на бившия премиер Иван Костов и опънаха плакат с надис „Гъз, ти си наш'то знаме“.

Час и половина по-късно и десетки протестиращите срещу Сотир Цацаров, организирани от „Протестна мрежа“, се събраха пред Съдебната палата. С викове „Оставка“ и „Реформа“ и транспарант с надпис „Слугите на мафията - вън от съда“ те поискаха главният прокурор да се оттегли.

Според тях Цацаров и членовете на ВСС искали да запазят статуквото и затова внушавали, че министърът готви козметични промени в съдебната реформа.

Главният прокурор още сутринта заяви, че няма да се оттегли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини