Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Емил Радев призова за опростяване на признаването на официални документи

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който е докладчик в сянка на Европейската народна партия, призова да се опрости процедурата за признаването на повече официални документи в държавите-членки. Това стана по време на дебат, провел се в правната комисия на Европейския парламент.

С предложението за регламент от 2013 г. се освобождават някои официални документи, издавани от органите на държавите-членки, от изискването за легализация и апостил. Понастоящем гражданите, които се преместват в друга държава-членка, често губят време и пари, за да докажат, че техните актове за раждане или брак са автентични, за да направят заверени преводи или да сложат необходимия апостил.

Европейската комисия и Европейският парламент предлагат доста широко приложно поле на регламент, като се включват документи, свързани с гражданското състояние, произход, осиновяване, място на пребиваване, гражданство и национална принадлежност, недвижимо имущество, правен статут и представителство на дружество или друго предприятие, права на интелектуална собственост, липса на съдебно минало, квалификации и учебни и академични справки и др.

В своята позиция от юни обаче министрите на правосъдието на държавите-членки ограничиха драстично приложното поле на регламента като оставиха основно документи, свързани с гражданското състояние.

“С постигнатия общ подход на Съвета досието може да бъде придвижено напред. Съветът обаче силно ограничи приложното поле на регламента, като изключи голяма част от предложените от Комисията и Европейския парламент документи, които се освобождават от формалности. Този подход до голяма степен намали търсения и желан от нас ефект на опростяване на процедурите”, заяви Емил Радев.

Освен освобождаването от апостил и легализация на тези документи се премахва и изискването за заверен превод. Това става, като се създават многоезични стандартни форми на всички официални езици на ЕС.

“Въпреки това от общо 12 документа, изброени в приложното поле, прието от Съвета, само за 4 се предвиждат многоезични формуляри. Надявам се това да бъде променено”, призова Емил Радев.

Българският евродепутат от ГЕРБ, който участва в преговорния екип на Европейския парламент с другите институции, коментира, че предстоят тежки преговори. “Надявам се, че с докладчика и с останалите докладчици в сянка ще успеем да постигнем напредък, който ще доведе до улесняване на ежедневния живот на гражданите, а не до въвеждането на още по-сложни механизми и процедури”, заяви още Радев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете