Предлагат проф. Огнян Колев за орден „Св. Св. Кирил и Методий”

Правителството предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие, проф. д-р Огнян Колев, д.м.н. за особено значими заслуги за развитието на българската и световна наука в областта на медицината. Това реши на заседание днес Министерски съвет, съобщават от правителствената пресслужба.

Едни от най-значимите приноси в науката на проф. Колев са тези в областта на космическата медицина. Проф. Колев прави важни открития за механизмите на пространствената дезориентация на пилоти и астронавти, което е главната причина за въздушните инциденти. Също така проф. Колев, заедно с колеги от Тексаския университет в САЩ, успява да докаже различие в модела на движенията на очите във вертикална посока и повлияването им от гравитацията, което е до откритие от съществено значение за аеронавтиката и астронавтиката.

В България проф. Колев е правил научни проучвания върху разкриване на началните форми на мозъчносъдовата болест. Проф. Колев има и богата лекционна дейност както у нас, така и в най-известните университети и научни институции в света. Проф. Колев е изборен член на международни и чуждестранни организации, както и автор на редица научни трудове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини