В Скопие изручаха жабето

Политическата криза в Македония завърши и всички се обявиха за победители

На 24 април 2016 г. в Македония ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Сто дни преди тях - на 15 януари, премиерът Никола Груевски ще подаде оставка и сега управляващата ВМРО-ДПМНЕ ще излъчи преходно правителство до вота, което трябва да положи традицията на служебни кабинети, подготвящи избори. Опозиционната СДСМ ще вземе 5 министерства в този кабинет, като преди това трябва да се върне в парламента - още от септември тази година. През септември ще бъде избран и нов специален главен прокурор, който ще разследва изнесените от лидера на СДСМ Зоран Заев скандални записи за управлението на Груевски, както и обвиненията срещу Заев, че е заговорничил с чужди тайни служби и е готвел преврат. През октомври пък основните македонски партии трябва да се договорят и за нов вътрешен министър в отиващия си кабинет на Груевски.

Тези договорености за изход от политическата криза в Македония се случиха след многочасовите разговори в Скопие в понеделник и във вторник до след полунощ на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и на комисаря на ЕС по разширяването Йоханес Хан с водещи македонски политици.

Костадин Филипов

Как беше в онзи стар и популярен навремето виц - най-накрая дойде горският и изгони от гората и едните, и другите.

Е, в Скопие в понеделник дойде помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, повъртя се за няколко часа там, видя се с този и с онзи и нещата с политическата криза в Македония потръгнаха рязко и напред. „Голямата уста” Виктория си замина, а във вторник край Вардар я смени еврокомисарят по разширяването, австриецът Йоханес Хан, придружен от трима евродепутати, докладчици за напредъка на Македония по пътя към членство в ЕС. Отделни срещи с четиримата лидери, пленарна сесия с четиримата и рано сутринта в сряда - опааа, имаме договор за край на политическата криза в Македония. При това без кървави събития в Куманово или на друго място, към които българските медии да проявяват краткотраен и нездрав интерес. Ура!

До идването на Виктория Нюланд лидерите на двете основни политически партии - премиерът Никола Груевски и опозиционерът Зоран Заев, си играеха на политика като в детска градина. Оставени в един период сами на себе си двамата имитираха твърде успешно остър политически диалог в търсене на изход от кризата. То не бяха среднощни срещи, то не бяха тайни разговори на четири очи, то не бяха какви ли не слухове, за да се стигне в крайна сметка до изявление на Заев, че преговорите са провалени и прекратени и че избори няма да има, и на Груевски, че той и неговите министри няма да подават оставка. Дай си ми куклите, на ти парцалките. Настъпи политическо мъртвило, още повече че започна и активният отпускарски сезон, в рамките на който по традиция в Македония не се случва нищо. Та се наложи споменатата вече Нюланд да отскочи до Скопие в рамките на балканското си пътуване, за да сложи нещата в ред. За чест на дипломатката тя не се опита да изземе посредничеството на европейските институции в разговорите между партийните лидери в Скопие, или да създаде нова, паралелна американска писта, напротив, гласува пълно доверие на усилията на Йоханес Хан и на брюкселската дипломация. И Хан си свърши работата след един истински маратон от разговори. Е, първата му работа след края бе да звънне на Нюланд и да й док..., не, да я информира за положителния изход.

Бил съм свидетел и на други подобни случаи в политическата практика на младата балканска държава и мога да си представя как и какво се е говорило и на отделните разговори на Хан с четиримата лидери, и по време на пленарната сесия всички заедно. В крайна сметка, когато в сряда сутринта в четири часа преговорите завършиха и почнаха пресконференциите, всички, макар и видимо уморени, се чувстваха победители:

Йоханес Хан - победител за това, че е извадил едно камъче от обувката на европейската дипломация по труден, но елегантен начин и че е подтикнал македонските лидери да не губят европейската перспектива на държавата си. Заплахата да няма вече препоръки за начало на преговори за членство в ЕС очевидно си е свършила работата, сега в Скопие пак ще тръпнат в очакване на поредния доклад.

Никола Груевски - победител, защото неговата тактика за тупкане на топката колкото може повече успя. Основната му задача да върне опозицията в парламента е решена - депутатите на СДСМ и неговите коалиционни партньори ще влязат в Събранието на 1 септември. Избори ще има - на 24 април следващата година, достатъчно време неговата ВМРО-ДПМНЕ да влезе в кондиция и евентуално отново да се пребори за властта. А и повечето анкети, макар и да ги приемаме с известни резерви, сочат, че този вариант е най-възможен. Груевски ще напусне премиерския пост заедно с правителството най-малко три месеца преди вота, но не, както самият той заяви, заради искането на опозицията и лично на Заев, а заради въвеждането на системна практика всички следващи парламентарни избори в Македония да се подготвят от техническо или служебно правителство, назначавано сто дни преди изборния ден. Премиерът на техническия кабинет ще бъде предложен от ВМРО-ДПМНЕ, но това трябва да бъде експерт, който да бъде „чист” по отношение на записите на телефонни разговори, които Заев периодично изнасяше. Груевски отстъпва две министерска кресла - тези на вътрешните работи и на труда и социалната политика, а не четири, както Заев искаше. При това със заместник-министри там с право на вето. Същата контролна функция ще имат и заместниците в други три министерства, предложени от опозицията - на финансите, на земеделието и на информационното общество.

Зоран Заев - победител за това, че Груевски си отива, макар и в началото на следващата година. Политическата, а накрая и личната битка на опозиционера срещу премиера има частична печалба, но все пак печалба. Не съм сигурен обаче дали тя е достатъчна да убеди съпартийците на Заев, че е победил. Освен напускането на Груевски и служебния кабинет за изборите в актива си кметът на Струмица ще запише обещанието да се назначи специален прокурор, който да проучи всички незаконни случаи от действията на властта от телефонните записи. Както и няколкото министерски места, за които стана дума, и участието в ключови парламентарни комисии. За Заев голям плюс е и гаранцията, която чрез еврокомисаря Хан пое Европейската комисия, че договорът ще бъде спазван в договорените рамки.

Али Ахмети – победител, задето европейската перспектива на Македония бе препотвърдена от еврокомисаря Хан и че партията му Демократичен съюз за интеграция не губи от своите позиции в кабинета.

Мендух Тачи - победител за това, че все пак го викат на масата на разговорите като четвърти партиен лидер с неговата Демократична партия на албанците, въпреки че искането му на разговорите с Хан да се говори за проблемите на албанците в Македония и за спора за името с Гърция остана без какъвто и да е отговор.

Виктория Нюланд - победител, защото доказа за пореден път кой дърпа конците на политическата арена в Македония и кой всъщност е „горският”.

Между печелившите може да впишем и посланиците на САЩ и на ЕС в Скопие, които си свършиха посредническата работа между четиримата партийни лидери със същата лекота, с която детските учителки усмиряват палавите деца, съчетавайки потупването по дупето с погалването по главичките.

След като „изручаха жабето”, македонците си отдъхнаха. Може да отиват на почивка.

Текст на снимки:

Помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд и македонският премиер си стиснаха ръцете на съвместна пресконференция във вторник в Скопие. Снимка АФП

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан излиза след успешния край на преговорите заедно с лидера на управляващите и на опозицията Никола Груевски и Зоран Заев (вдясно).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи