Погребват днес Лили, която почина от тежък сепсис

Починалата по време на лечение в Италия 14-годишна Лилия Христова ще бъде погребана днес във Великотърновското село Самоводене, информира БНР.

Според майката Анна Медарова, автоимунното заболяване е предизвикано от поставената преди две години на Лилия безплатна ваксина за предпазване от рак на маточната шийка. Петорна медицинска експертиза, направена във Велико Търново, не намери доказателства за връзка между ваксината и заболяването и прокуратурата отказа да образува наказателно производство по случая. При аутопсията в Италия са взети нови проби за изследвания, но резултатите ще бъдат готови след 50-60 дни.

Необходимите 2500 евро за транспортирането на починалото момиче у нас бяха осигурени от бизнесмени и общественици в благотворителна акция, обявена от кмета на община Велико Търново Даниел Панов. В село Самоводене са събрани 2400 лева дарения за поемане разходите за погребението и за подпомагане на семейството, което е затруднено финансово, след големите разходи за продължителното лечение на момичето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини