Петима откраднаха прът с 16 суджука и ги изядоха

В Норвегия откриха официално втория най-дълъг мост в страната (ВИДЕО) Той се намира в Северния полярен кръг

Тръгва делото на Мартин Петров срещу „Булбанк” за 3,8 млн. лв.

Сатиричното копие на баснята

Кремъл отрича намеса във Франция Води се разследване

Макрон опитва да тушира протеста (обзор) Няма да има увеличение на минималната работна заплата

Пловдив с бюджет от над 365 милиона лева за 2019-та

Младежът, изнасилил и убил старица в Бяла черква, посегнал и на друга баба (СНИМКИ)

Нина Добрев на екзотична ваканция в Индонезия

Белият дом търси заместник на ген. Кели Ник Айерс напуска администрацията

Община Кубрат заплашена от бедствено положение заради спиране на водата Общинското ВиК дължи 3 млн. лв. за ток и Енерго-Про спира електрозахранването

Две коли и микробус катастрофираха край Благоевград

Бивша шефка на Агенцията по лекарствата свидетелства по делото „Москов”: Турските ваксини са забранени Догодина разпитват премиера Бойко Борисов, бившата вицепремиерка Меглена Кунева и още над 20 души

Турция въведе мита за редица вносни стоки

Обвиненият за убийството на Десислава Стоянова бивш рейнджър остава в ареста Светослав Каменов избягал в Гърция, но се върнал

Христо Иванов: Разделянето на ВСС е записано в стратегията за реформи и всяко отстъпление ще влоши нещата

Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) е записано в Стратегията за реформи в съдебната система, приета от парламента, и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши нещата. Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов в интервю за Българското национално радио, цитиран от пресцентъра на правосъдното министерство, по повод вчерашния устен доклад от Брюксел по механизма за наблюдение.

„Брюксел каза, че правителството си е свършило работата, че е предложило необходимата реорганизация на ВСС и изобщо на управленския модел в съдебната власт, за да реши наистина централния сплит на всички проблеми – кой и как взема решения, има ли компетентност за това и носи ли отговорност за това. Оттук нататък ще съди за наличието на политическа воля за реформи в България не по това какво прави правителството, а по действията на парламента. В този смисъл има едно прехвърляне на тежестта към всички парламентарни сили, не просто към управляващите, защото съдебната реформа е национален въпрос и тя се разглежда така от нашите партньори. Това е много важен евроатлантически репер“, каза още министърът на правосъдието.

Той допълни, че Европейската комисия е наясно какви са конкретните предложения за реформа във ВСС и че те предвиждат не просто разделяне на съвета, а система, при която кариерните решения за съдиите да се вземат от мнозинство на съдии, избрани от съдии.

„Впрочем, тази формула е записана като първа мярка в стратегията за съдебна реформа, която парламентът прие и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши още повече нещата“, посочи правосъдният министър.
Христо Иванов припомни, че тези идеи за промени в Конституцията се обсъждат от десетилетия. „Първият случай, който на мен ми е известен, и в който се говори за разделяне на ВСС и изобщо за преформатиране на управлението на съдебната власт, е в стратегията за съдебна реформа на министър Червеняков. Така че нищо ново няма на политическата сцена“, изтъкна Иванов.

Имаме изключително ясен сигнал от партньорите ни в Брюксел и от другите страни-членки на ЕС, който е свързан с евроатлантическата ни принадлежност и с изваждането на страната ни от мъртвата точка по отношение на правосъдието, обясни министърът на правосъдието и призна, че е учуден от предложението разглеждането на проекта за промени в конституцията, да се отложи за след изборите през октомври.

„Вчера Брюксел ясно подчерта, че тези реформи трябва да се случат бързо и сега“, подчерта министър Иванов. Той допълни, че в противен случай рискуваме следващият доклад на ЕК, през януари, да ни завари без да е реализирана реорганизацията на управлението на съдебната власт, което е огромен политически риск, не за правителството, а за страната.

Правителството е похвалено за действията си сега. То бе похвалено и в предния доклад от януари т.г., в който пише, че най-сетне в София има правителство, което не се крие от проблемите и ги назовава. Какво ще се случи в държавата от тук насетне обаче зависи от политическите сили в парламента, каза правосъдният министър.

Той призова политическите партии в Народното събрание, да приемат принципно на първо четене предложенията за промени в конституцията, а ако има притеснения за конкретни текстове, “всяка партия е добре дошла да направи своите предложения за промени и допълнения по време на второто четене“.

Христо Иванов похвали Висшия съдебен съвет, във връзка с приетите вчера от Комисията по натовареността критерии за прекрояване на съдебната карта, засягащи равномерното разпределение на районните съдилища и на магистратите в тях. „Именно промените в тези съдилища и в районните прокуратури ще са първата стъпка в реалната съдебна реформа и тази стъпка на ВСС заслужава поздравления“, подчерта Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.