Кола се вряза в огражденията около британския парламент, има ранени Полицията е арестувала шофьора

Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г.

Вигенин: Реакцията на БСП относно скандала с Бенчо Бенчев беше светкавична

Запалиха 80 автомобила за една нощ в Швеция

Патриарх Неофит ще отслужи литургия в Троянския манастир за Голяма Богородица

Аспарухово – новото лице на Варна Най-южният квартал става все по-модерен и хубав

Румен Петков: Хората, задържали в акция Митьо Очите през 2007 г., бяха уволнени през 2009 г.

47-годишен пилот загина, след като разби малък самолет в дома си (ВИДЕО)

Министър Вълчев: НИМХ иска развод, БАН не дава

Бенчо Бенчев е обвинен, че е спомогнал на Митьо Очите да избегне наказателно преследване Пускат го под гаранция срещу 50 000 лв.

Бенчо Бенчев: Не приемам обвиненията и не съм извършил престъпление

Какво се случва при употреба на черен презерватив?

Армията ни – евтина, но ефикасна? И оперативно съвместима, иска премиерът Бойко Борисов

ООН: „Ислямска държава“ разполага с близо 30 хил. членове в Сирия и Ирак

Тръмп подписа законопроекта за бюджета на Пентагона, предвижда 716 млрд. долара за отбрана

Христо Иванов: Разделянето на ВСС е записано в стратегията за реформи и всяко отстъпление ще влоши нещата

Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) е записано в Стратегията за реформи в съдебната система, приета от парламента, и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши нещата. Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов в интервю за Българското национално радио, цитиран от пресцентъра на правосъдното министерство, по повод вчерашния устен доклад от Брюксел по механизма за наблюдение.

„Брюксел каза, че правителството си е свършило работата, че е предложило необходимата реорганизация на ВСС и изобщо на управленския модел в съдебната власт, за да реши наистина централния сплит на всички проблеми – кой и как взема решения, има ли компетентност за това и носи ли отговорност за това. Оттук нататък ще съди за наличието на политическа воля за реформи в България не по това какво прави правителството, а по действията на парламента. В този смисъл има едно прехвърляне на тежестта към всички парламентарни сили, не просто към управляващите, защото съдебната реформа е национален въпрос и тя се разглежда така от нашите партньори. Това е много важен евроатлантически репер“, каза още министърът на правосъдието.

Той допълни, че Европейската комисия е наясно какви са конкретните предложения за реформа във ВСС и че те предвиждат не просто разделяне на съвета, а система, при която кариерните решения за съдиите да се вземат от мнозинство на съдии, избрани от съдии.

„Впрочем, тази формула е записана като първа мярка в стратегията за съдебна реформа, която парламентът прие и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши още повече нещата“, посочи правосъдният министър.
Христо Иванов припомни, че тези идеи за промени в Конституцията се обсъждат от десетилетия. „Първият случай, който на мен ми е известен, и в който се говори за разделяне на ВСС и изобщо за преформатиране на управлението на съдебната власт, е в стратегията за съдебна реформа на министър Червеняков. Така че нищо ново няма на политическата сцена“, изтъкна Иванов.

Имаме изключително ясен сигнал от партньорите ни в Брюксел и от другите страни-членки на ЕС, който е свързан с евроатлантическата ни принадлежност и с изваждането на страната ни от мъртвата точка по отношение на правосъдието, обясни министърът на правосъдието и призна, че е учуден от предложението разглеждането на проекта за промени в конституцията, да се отложи за след изборите през октомври.

„Вчера Брюксел ясно подчерта, че тези реформи трябва да се случат бързо и сега“, подчерта министър Иванов. Той допълни, че в противен случай рискуваме следващият доклад на ЕК, през януари, да ни завари без да е реализирана реорганизацията на управлението на съдебната власт, което е огромен политически риск, не за правителството, а за страната.

Правителството е похвалено за действията си сега. То бе похвалено и в предния доклад от януари т.г., в който пише, че най-сетне в София има правителство, което не се крие от проблемите и ги назовава. Какво ще се случи в държавата от тук насетне обаче зависи от политическите сили в парламента, каза правосъдният министър.

Той призова политическите партии в Народното събрание, да приемат принципно на първо четене предложенията за промени в конституцията, а ако има притеснения за конкретни текстове, “всяка партия е добре дошла да направи своите предложения за промени и допълнения по време на второто четене“.

Христо Иванов похвали Висшия съдебен съвет, във връзка с приетите вчера от Комисията по натовареността критерии за прекрояване на съдебната карта, засягащи равномерното разпределение на районните съдилища и на магистратите в тях. „Именно промените в тези съдилища и в районните прокуратури ще са първата стъпка в реалната съдебна реформа и тази стъпка на ВСС заслужава поздравления“, подчерта Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.