Свети Спиридон брани Корфу от злото

Има три задължителни неща, които трябва да се видят на йонийския остров

На 24 юни 1716 година на епирския бряг срещу остров Корфу се появяват около 30 000 османски пехотинци и около 3000 конници, готови да започнат щурм към последния силен противник в тази част на света - Венеция. Корфу трябва да падне пръв. По това време в Цариград властва един от най-великите везири на империята - Балтаджъ Мехмед, подкрепян от еничарския корпус. Само преди няколко години везирът е унизил руския цар Петър Първи край Прут.

На 8 юли цялата османска войска вече е на острова, дебаркирайки през заливите Гувиа и Ипсос. Островитяните са в паника. В продължение на дни местните хора се молят на своя закрилник - родения в Кипър светец Спиридон, чийто останки са прехвърлени на острова през 1460 г. - малко след падането на Константинопол в ръцете на османлиите.

В началото на август започва настъплението на османлиите. Битката е неравна и градът е на път да падне. Новината за обсадата пристига във Венеция, която вече е изтощена от битките с османлиите, но въпреки всичко праща флотилия с всичко, което може да воюва. На 11 август съгледвачи стъпват на острова, за да разузнаят къде са силите на турците. Те са в шок. На острова няма турци. Колкото повече разговаряли с хората, толкова повече ставало ясно, че Корфу е спасен от чудо.

Повече от 300 оръдия стояли зарязани пред стените на града. Стотици турци се предали без бой, повече от 15 000 загинали или били ранени. Според разказите на очевидци по време на финалния щурм на града небето притъмняло, а от облаците се появил свети Спиридон, който водел огромна войска. Турците панически побегнали към брега. В стремежа си да се качат на малкото кораби те се избивали един друг. Турците повече никога не са опитвали да превземат острова.

Затова и най-важното място, когато посетите Корфу, е църквата „Св. Спиридон”, чиито мощи се пазят в сребърен саркофаг, а хиляди богомолци идват тук, за да помолят светеца за чудо. А той продължава да прави чудеса и да брани града.

По време на Втората световна война градът нямал противовъздушна защита и самолетите на италианския диктатор Мусолини летели ниско, за да бомбардират. Самите пилоти разказвали, че много често бомбите, вместо да падат надолу, се отклонявали настрани и падали в морето. Факт е, че при тежките обстрели църквата „Св. Спиридон” нямала дори и пукнато стъкло за разлика от околните сгради. Тя била и най-сигурното убежище за хората.

Пътят от българската граница до Корфу не може да се нарече тежък. Ако изключим първите километри след Промахон по посока Солун, които вечно са в ремонт, нататък до Игуменица, пристанището, откъдето се взема ферибот, е магистрала. Впечатляваща магистрала с десетки тунели и мостове.

Кораби кръстосват между острова и континента почти на всеки час. Столицата Керкира (Корфу) няма нищо общо с гръцката и балканската архитектура. Това е италиански град, повлиян и от възгледите на наполеоновия архитект Жорж Йожен Осман.

След църквата „Св. Спиридон” има още две неща, които са задължителни на този остров. Първото, по което се прехласват всички отдадени на романтичната любов жени, е дворецът на императрицата на Австрия – нейно кралско величество Елизабет Амалия Евгения Вителсбах, или както всички я знаят - Сиси. Една от най-красивите жени на земята по онова време. Дори за днешните стандарти е имала впечатляващи мерки. Висока 171 см, около 45 килограма и талия от 51 сантиметра, тя и днес би стояла перфектно на корица на “Вог”.

Сиси, която безспорно е една от най-впечатляващите кралици в западната история, влиза в сериозни конфликти с майката на своя съпруг - императора Франц Йозиф, докато той воюва с Франция. Императрицата търси утеха в пътешествия и множество любовни афери.

В Корфу специално за нея е построен дворец, който тя кръщава Ахилион - в чест на Омировия герой Ахил, който за Сиси е символ на красота и сила. Днес нейният дом е музей и е едно от най-посещаваните места в Гърция изобщо.

И третото задължително място е връх Пантократор. Казва се така, защото на най-високото място на Корфу се намира и манастир. Гледката оттам е поразителна. Вижда се целият остров като на длан, свирепите планини на Албания и Епир, град Саранда, островите Паксос и Антипаксос, а при ясно време - и Италия.

Всичко останало в Корфу е пределно ясно - море, узо, ципура, салати и хубава почивка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм