Близките на загиналия от антракс са здрави

Роднините и най-близките хора на загиналия от антракс мъж от варненското село Млада гвардия, са напълно здрави и нямат никакви оплаквания. Това заяви на извънредна персконференция в събота следобед шефката на Регионалната здравна инспекция във Варна Дочка Михайлова. Тя уточни, че мъжът е бил с кожна форма на заболяването, защото се порязал докато разфасовал болната крава.

Михайлова уточни, че допир до месото, кожата или костите на животното са имали общо 18 души от различни населени места. Всички те са идентифицирани и намерени. Взети са им проби, но нямали никакви оплаквания. Въпреки това, превантивно са им поставени антибиотици и състояните йм се следи. Дочка Михайлова припомни, че анткраксът може да се предава от животно на човек, но не и от човек на човек. Тя добави и, че при подходящата термична обработка бацилът на болестта се унищожавал.

От своя страна началникът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна Даниел Денев заяви, че в понеделник започва ваксинацията на всички животни от Млада гвардия против антракс. Проверка на дирекцията показала, че няма други случаи на умрели животни в двора на починалия. На жителите на селото е наложена забрана да продават мляко, месо и кожи. Забранено йм е и да извеждат животните си на паша, докато не се изясни от къде се е появил антраксът в района.

Дирекцията по безопасност на храните е проследила случая и е установила, че месото от заразената крава е направено на наденици. Те са конфискувани и предстои да бъдат унищожени. Денев изрично подчерта, че надениците били предназначени за лична консумация и не са разпространявани в магазинната мрежа.

По данни на здравните власти, селото не е било стационарно за заболяването антракс. Тепърва ще се изяснява дали климатични или други условия са били причини за пренасянето му. В целия регион на Варна, през последните 30 години има останало едно единствено огнище на болестта с останал бацил в почвата. Това е град Игнатиево. Там всяка година се извършва ваксинация на животните, увери Денев.

Последно пациент с кожна форма на заразата е лекуван в морската столица в началото на 90-те години на миналия век. Тогава обаче болният е бил спасен, допълни от своя страна Михайлова.

Екипи на ОДБХ и Гражданска защита още в събота на обяд започнаха дезинфекция в село Млада гвардия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини