Днес почитаме Свети пророк Илия

Българската православна църква почита днес паметта на Св. пророк Илия. Християнската църква го нарича още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие".

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека, не се ходи и на плаж, защото морето взима жертви на този ден. Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

Денят на св. пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Празнуват и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото св. Илия е техен покровител. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей - символ на сушата.

Този празник в България носи и друг знак - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война.

На Илинден имен ден празнуват Илия, Илиян, Илин, Искра , Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо.

Свети Илия се счита за най-големия библейски пророк. Той е живял по времето на израилския цар Ахав. Името му означава "Крепост Господня".

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - Свети Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.

В християнизираните митологични представи, отразени и в песенната традиция, при подялбата на света на Свети Илия се паднали "летните гръмотевици, летните трескавици". Така според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Свети Илия е силен, властен и сръдлив, затова сестра му никога не му казва кога е неговият празник - ако знае, би сторил чудеса на този ден.

Патриарх Неофит ще участва в празничната света литургия в храма "Св. пророк Илия" в кв. Дружба 2. С негово благословение литургията ще отслужи Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини