Христо Иванов: "Червената линия" за ВСС вече е гласувана

В приетата с огромно мнозинство Стратегия за съдебна реформа преди месеци ясно е записано, че по отношение на конструкцията на Висшия съдебен съвет и правомощията на пленума и колегиите, решения по кариерни въпроси ще се вземат от колегията на съдиите за съдиите и от колегията на прокурорите за прокурорите.

Този коментар направи в кулоарите на Народното събрание министърът на правосъдието Христо Иванов, съобщи БГНЕС.

Иванов коментира развитието около съдебната реформа и по-конкретно конституционните промени от няколко дни, както и начертаната лично от премиера Бойко Борисов "червена линия", която се отнася до това не дали ВСС да бъде разделен, а кой орган да решава кадровите въпроси в съдебната система - пленумът или отделните колегии.

"В това отношение нещата за мен са доста ясни, защото ние имаме мярка в стратегията за съдебна реформа, която ясно казва, че решенията по кариерни въпроси, тоест крайният акт, трябва да се вземат от колегията на съдиите за съдии и от колегията на прокурорите за прокурори. Това е нещо гласувано от Народното събрание с гласовете на ДПС и на всички партии, които участват в преговорния процес тези дни", припомни правосъдният министър. Той изрази надежди, че в случая въпросът се свежда до някакво недоразумение и необходимост от още малко дискусия, макар отдавна да е трябвало да бъде решен.

Освен в приетата с голямо мнозинство стратегия, според Иванов тази конструкция е и международен стандарт. "Никой не може да твърди, че това е законопроект на една или друга политическа сила или фигура. В стратегията записът е буквален цитат от решение на Консултативния съвет на европейските съдии, многократно препоръчван за България от Парламентарната асамблея на съвета на Европа и от Венецианската комисия. Това не е нещо, което някой си е изсмукал от пръстите и може да твърди, че е негов автор. Това е международен стандарт, подкрепен от огромно мнозинство в българския парламент", категоричен бе Иванов.

Запитан дали счита, че новите предложения на ДПС бламират Реформаторския блок или него като министър, Иванов посочи, че не е видял никакви предложения на ДПС на хартия, за да може да коментира. "Не виждам защо да се говори за бламиране, обсъждат се различни процедури, за мен е важно съдържанието. То е важно, за да имаме реална реформа и да не я изпразваме от съдържание", каза Иванов.

Правосъдният министър каза, че "често се говори за червени линии" (бел.ред. - по-рано днес като "червена линия" определи въпросът за структурата на ВСС премиерът Бойко Борисов), но въпросът да се изпълни този международен стандарт и този запис от стратегията за съдебна реформа не е червена линия, не е политическа линия, а смислова линия. "Без нея стратегията и реформата губи смисъл", категоричен бе министърът.

На въпрос дали има текст, при който "и вълкът да е сит и агнето цяло" Иванов с усмивка отвърна, че "това е текстът от стратегията за съдебна реформа, който възпроизвежда международен стандарт". "И вълкът, и агнето, и орелът, и ракът, и щуката биха могли да бъдат доволни" от този текст, настоя Иванов, защото той вече е приет от парламента с гласуването на стратегията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини