На 25 април 2019 да почерпят

Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Повече пари за служебните адвокати

До 1200 лв. да скочи хонорарът на служебен адвокат, чийто клиент е застрашен е от наказание доживотен затвор. Това предвиждат промени на Министерството на правосъдието (МП) в Закона за правната помощ. Сега на защитника се изплаща от 500 лв. до 1000 лв. за всяка инстанция.

От МП предлагат да се увеличава и заплащането на адвокати по административни дела – от 200 лв. на 240 лв. Предвидено е и нарастване от 300 лв. на 360 лв. на възнагражденията на защитници, които се явяват и по граждански дела.

Хонорарът за проучване на дело от адвокат, който след това не е участвал като процесуален представител в него ще стига до 150 лв. Сега на тях се дава по 50 лв.
В промените е записано, че за консултация за правен съвет по националния телефон за първична правна помощ (0700 18 250) ще се таксува 30 лв.

Сред предложенията е отбелязано, че когато адвокатът предоставя правна помощ по дело, продължило повече от една година в повече от три съдебни заседания, възнаграждението му може да бъде увеличено с до 50 на сто от максималния размер.

Правосъдното министерство съобщава, че първичната правна помощ нараства всяка година. Според тях това се дължи на икономическата криза и безработицата, заради които се увеличава броят на социално слабите, които нямат възможност за пари да упълномощят адвокат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.