Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Възраждат дискетите с нестандартни приложения

Благовеста Маринова

С развитието на техниката постепенно еволюираха както компютрите, така и средствата за съхранение и пренос на информация. Актуалните някога дискети бяха заменени от CD и DVD дисковете, които могат да побират много повече информация. Те от своя страна обаче също започнаха да се използват все по-рядко след масовото навлизане на флашките и микрокартите памет.

И въпреки че на много места в чужбина използването на дискове е вече отживелица, у нас те все още влизат в употреба. Дискети обаче вече не се ползват никъде, при това от години. Ето защо и компютрите се произвеждат без вградени четци за тях. Така пред мнозина потребители остава въпросът какво да правят със старите и вече отдавна неизползваеми преносни устройства.

Преди да предприемете каквото и да е, трябва добре да прецените дали искате да запазите информацията от тях. Ако отговорът е “Да”, имате два варианта. Единият е да добавите като външно устройство към компютъра си флопи четец за дискети. Другата възможност е да потърсите услугите на фирма, която предлага прехвърляне на информация от дискети към други носители.

След като направите това, вместо да изхвърлите непотребните устройства в контейнера за отпадъци, замърсявайки природата, можете да направите с тях нещо по-градивно.

Рециклиране

Най-лесният вариант е да предадете дискетата за рециклиране. Така непотребните преносни устройства ще бъдат преработени, за да се ползват металът и пластмасата от тях за други продукти. В чужбина има компании, които се занимават с рециклиране на дискети. Сред тях в щатите са много популярни например GreenDisk и онлайн компанията Floppydisk. com. В България също има много фирми, които приемат за рециклиране всевъзможни отпадъци, включително дискове и дискети.

Нов живот

Можете обаче да подходите и по-нетрадиционно, като потърсите нови приложения на старите средства за пренос на информация. Така освен непотребните вече дискети можете да оползотворите и повредените си дискове и дори части от старите компютри. Необходими са само малко въображение и усилия и от наглед ненужните устройства могат да се изработят редица интересни неща – от предмети на изкуството до полезни вещи за всекидневието. В интернет подобни артикули се продават за десетки, дори стотици долари. По този начин, от една страна, ще може да изкарате добри пари, а от друга – да изработите или закупите нещо наистина уникално. В същото време спомагате за опазването на природата.

Например, ако залепите дискетите с лепило или ги пробиете и скачите с нещо, можете да ги превърнете в декорация, да създадете мозайки, скулптури и други подобни украшения.

Старите устройства имат и други по-нестандартни приложения. Развитието в сферата за преработка на преносни устройства е стигнала дотам, че от тях се произвеждат даже дрехи. Дизайнерите Каролина Бертомеу Санчес и Хуан-Франсико Мортиер изработват именно такива облекла. Двамата творци твърдят, че създават дрехи в духа на днешния и утрешния свят. Иновативните дизайнери използват като материал части от аудио- и видеокасети и вътрешността на 3, 25-инчови дискети.

От украса до часовник

От стари и повредени дискове пък може да стане украса. Направени на парчета и залепени по подходящ начин, непотребните CD-та и DVD-та отлично декорират чинии, китари, рамки на огледала, коледни играчки.

Дисковете могат да се ползват още за кутии, стойки за бижута, поставки за свещи. От части от дискети и дискове се получават също аксесоари – обици, гривни, чанти.

За онези, които търсят по-практични решения, отново има интересни идеи. Например дискетите могат да се превърнат в канцеларски пособия. Скачени една за друга, те се превръщат в интересни моливници, в поставки или в корици на тефтери.

От старите устройства за пренос на информация могат да се направят дори мебели. Например атрактивни стойки за лаптоп, масички, столове, също различни видове лампи и кошчета за отпадъци.

Освен дискове и дискети някои потребители възраждат за нов живот и старите си харддискове. От тях и с взет от другаде механизъм могат да се направят например часовници. Дизайнът, цветовете и формата са въпрос на въображение и вкус.

Независимо дали ще ги дадете за рециклиране, или сами ще ги превърнете в нещо атрактивно, старите и непотребни дискове и дискети могат да намерят много повече приложения, отколкото предполагате.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.