Делио Роси претърпя инцидент, счупи си ръката

Откриха останките на катастрофиралия ирански самолет

Ученици подпалиха бивше училище с фасове

Отложиха делото по жалба на предполагаемия терорист от ИДИЛ

Синоптичката Нора Шопова: Няма да ме видите гола!

17-годишно момче е паднало от третия етаж на социален комплекс в Роман

Лъжица с размери за Гинес ще рекламира механите в Банско

Отложиха избора за председател на Софийския градски съд

Комисията по досиетата представя във ВТУ сборник от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност“

Банско с участие на Международното туристическо изложение в Тел Авив и в София

Пътник е ранен след удар на кола в стълбище

Канцлерът на Австрия отложи посещението си у нас по здравословни причини

В оставащите дни от месец февруари се очаква застудяване

Учени: Слабите хора и въздържателите умират по-рано Две чаши кафе на ден удължават живота

Агенция АФИС: ГЕРБ събира подкрепата на 26% от избирателите, БСП – 22,4%

Танева: Месо от болното животно във Варненско не е влагано в никакви продукти

Месо от болното животно във Варненско не е влагано в никакви продукти. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде Фокус

„Всички мерки, които вече се вземат имат единствената цел превенция срещу какъвто и да е риск от поява на тази бактерия, в каквито и да било местни продукти. Транжорната вече е затворена. В практически план, такъв риск не съществува . Педвид и чисто психологическия момент, всички мерки, които се вземат в тези 27 обекта, в които са доставени продукти от тази транжорна, са затворени. Това е превенция срещу риск, който е много минимален”, каза министър Танева.

„На практика несъществуващ. От клането на животното, което е нерегламентирано, преносът на това месо, обработката му в транжорната, е за собствени нужди на хората, които са го донесли. Такова месо не е влагано в никакви продукти, които са продавани”, посочи още тя.

“По-строгите мерки се налагат заради положителните проби от повърхността на оборудване в самата транжорна във Варна”, каза още Танева.

„Вземат се превантивни мерки срещу евентуален риск в обектите, които са употребявали продукти от съвсем здраво месо, което е доказано”, посочи тя. Министър Танева разказа, че животното е заклано на 7 юли.

„Начинът на установяване става след смъртта на фермера, който го е заколил. Фермерът е заклал болно животно. Частно практикуващия ветеринарен лекар не е бил извикан, че е имало болно животно. Няма и документация, в която фермерът уведомява ветеринарния лекар. В едно село едва ли има случай, в който в един двор да заболее животно и това да не се знае в цялото село. Заклали са го през нощта, предадено е на лица, абсолютно незаконно”, каза тя.

Според нея реакцията е била забавена, защото не изпълнено задължението и от фермера, и от ветеринарния доктор. „На всичкото отгоре вече установяването на това заболяване става по този начин. В момента на узнаването са предприети абсолютно всички мерки. Има дискомфорт в тези обекти, тъй като те по никакъв начин не са продавали и не им е доставяно месо от болното животно. Затворени са кухненсикте блокове на тези обекти за дезинфекция”, посочи тя.

„Напълно установено беше, че месото от болното животно не е попадало в търговски обекти. Причината за тези по-строги мерки и затварянето на обектите, са положителните проби от повърхността на оборудване в самата транжорна. Поради тази причина решихме, че е по-добре да вземем тези мерки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.