Горски служители и военни още гасят пожара край Харманли

Над 40 горски служители участват в гасенето на започналия вчера около обед пожар в землището на харманлийското село Дрипчево, съобщи БГНЕС.

Причината за възникване на огнената стихия е техническа - изхвръкване на искри при работа с роторна машина за почистване на храсти в общински земи, отдадени под наем за пасища, съобщиха от Агенцията по горите.

Пламъците до момента са обхванали около 2 500 декара, от които 130 дка широколистна гора, като огънят, възникнал вчера между селата Дрипчево, Васково и Младиново, е напреднал към Езерово.

Мобилизирани са няколко екипа на пожарната, около 40 горски служители, а днес към тях се присъединяват и военни. Освен противопожарни автомобили на пожарната, високо проходими специализирани коли за гасене на горските стопанства, техниката на армията към мястото са изпратени и тежки машини на ТЕЦ Марица Изток.

Ситуацията се следи внимателно и е създадена необходимата организация за помощ при евентуално разрастване на пожара. Спасена е 84 дка 50 годишна иглолистна култура.

Днес разследващите органи са задържали две лица за изясняване на причините за пожара.

Вчера възникнаха и още няколко пожара - в ДГС-Струмяни, в региона на Регионална дирекция по горите - Благоевград около 90 дка - умишлен палеж, в ДГС-Самоков, Регионална дирекция по горите - София - около 30 дка, в ДГС-Кирково, Регионална дирекция по горите -Кърджали - 1 дка и други. Всички те са вече овладяни.

Коментари

Задължително поле