Вълк нападна 74-годишна жена, подплашена крава я спаси

Путин и Ердоган се срещат в Истанбул за началото на сухопътната част от „Турски поток“

Силен трус в Северна Гърция, усетиха го и в Македония

Доналд Тръмп оцени работата си с „шест плюс“

Йорданка Фандъкова: Трима души са потърсили подслон тази нощ Имаме готовност да приемаме и бездомни хора в кризисните центрове, заяви столичният кмет

Автобус пропадна в канавка край Севлиево, пътниците се разминаха с уплаха

Жълт код за дъжд и сняг в цялата страна

Трус от 2.9 по Рихтер разлюля Благоевград

56 снегорина работят в момента в София, всички снегопочистващи машини са били на терен през нощта

Днес е рано, утре е късно Табута и клишета падат като домино

На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Плевнелиев: Европейският съюз премахва границите, а не ги променя

Президентът Росен Плевнелиев прие Върховния представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини. Ръководителят на европейската дипломация е на посещение в България за участие в годишната среща на министъра на външните работи Даниел Митов с посланиците на Република България, съобщиха от прессекретариата на президента.

Росен Плевнелиев и Федерика Могерини обсъдиха въпроси на регионалното и международното сътрудничество, европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, конфликтите в Източна Украйна и в Близкия Изток, проблемът с миграцията и необходимостта от европейска солидарност, въпроси на енергийната сигурност.

Обща беше констатацията, че са необходими единни и солидарни действия за преодоляване на предизвикателствата от миграционния натиск по външните граници на Европейския съюз. „За разрешаването на проблемите, породени от бежанската вълна трябва да покажем единство и солидарност“, заяви Федерика Могерини.

Президентът и Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност очертаха постигнатото от страните от Западните Балкани по пътя им към интеграция с европейските и евроатлантическите структури. Беше подчертано, че позитивните резултати от преговорите между политическите лидери в Република Македония са важна стъпка към преодоляването на политическата криза в страната. Добросъседските отношения са неразделна част от усилията за връщането на Република Македония по пътя на интеграцията с ЕС, посочи българският президент и допълни, че подписването на Договора за добросъседство остава ключов фактор за българската подкрепа за започване на преговорите за членство в ЕС.

„В рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа България ще предложи Съвместна декларация за препотвърждаване на ненарушимостта на границите в региона и ще покажем, че Европа премахва границите, а не ги променя“, каза държавният глава. Президентът припомни още, че България твърдо подкрепя разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани на основата на постигнатото от всяка една от тях.

Пред Федерика Могерини президентът Росен Плевнелиев очерта усилията за преодоляване на зависимостта на България от един доставчик на енергийни ресурси и нарастващата политическа подкрепа за интеграцията на енергийните пазари в региона. Страната ни работи усилено по изграждането на интерконекторните реверсивни газови връзки със съседните страни. До края на годината се очаква пазарът на електроенергия в България да бъде напълно либерализиран. България е силен поддръжник на изграждането на регионална енергийна борса, която ще осигури конкурентни цени на енергията за потребителите. България също така приветства усилията на Европейската комисия в посока по-добра свързаност на пазарите на природен газ в Централна и Югоизточна Европа и за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

По отношение на кризата в Украйна президентът Росен Плевнелиев подчерта, че тя трябва да бъде разрешена по мирен и демократичен път и с пълно зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Президентът Росен Плевнелиев информира Федерика Могерини за работата по осъществяването на ключови реформи в България, като стъпките за предприемане на задълбочена реформа на съдебната система, както и в секторите на здравеопазването, пенсионната система, енергетиката, водния сектор. „Реформите в България трябва да се случат не заради Брюксел, а заради самите български граждани“, подчерта държавният глава по време на разговора.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.