Иван Гешев: Политически и олигархични интереси направиха делото „Иванчева“ важно

Мистър Бийн продава любимия си Mercedes Актьорът Роуън Аткинсън се разделя с модел 500 Е от 1991 г. с мощност 326 коня

По 7 години затвор за полицаите, обвинени за смъртта на Чората

Военната прокуратура разследва инцидента със срутилата се стена на поделение, която уби човек в Хасково

ЦРУ залага на пари и изобретателност срещу Русия и Северна Корея

Сенаторка поиска процедура по отстраняването на Тръмп

Спецпрокуратурата и ГДБОП в акция срещу група за трафик на хора и пране на пари във Видинско

Как се разваля еротичен сън?

Астероид с размерите на къща мина близо до Земята

Стабилизираха повредената структура на катедралата „Нотр Дам“

Навършват се 143 години от Априлското въстание

17 души пострадаха при горски пожари в Русия

Хиляди хора от цяла Сърбия се събраха снощи в Белград на митинг в подкрепа на Вучич

Поетесата Маргарита Петкова пред в. Труд: За дребните душици ръкавицата на Яворов никога няма да е по мярка Не вярвам в теорията, че мишката ще изяде книжката

Папа Франциск: Католическата църква е под атака

Плевнелиев: Европейският съюз премахва границите, а не ги променя

Президентът Росен Плевнелиев прие Върховния представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини. Ръководителят на европейската дипломация е на посещение в България за участие в годишната среща на министъра на външните работи Даниел Митов с посланиците на Република България, съобщиха от прессекретариата на президента.

Росен Плевнелиев и Федерика Могерини обсъдиха въпроси на регионалното и международното сътрудничество, европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, конфликтите в Източна Украйна и в Близкия Изток, проблемът с миграцията и необходимостта от европейска солидарност, въпроси на енергийната сигурност.

Обща беше констатацията, че са необходими единни и солидарни действия за преодоляване на предизвикателствата от миграционния натиск по външните граници на Европейския съюз. „За разрешаването на проблемите, породени от бежанската вълна трябва да покажем единство и солидарност“, заяви Федерика Могерини.

Президентът и Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност очертаха постигнатото от страните от Западните Балкани по пътя им към интеграция с европейските и евроатлантическите структури. Беше подчертано, че позитивните резултати от преговорите между политическите лидери в Република Македония са важна стъпка към преодоляването на политическата криза в страната. Добросъседските отношения са неразделна част от усилията за връщането на Република Македония по пътя на интеграцията с ЕС, посочи българският президент и допълни, че подписването на Договора за добросъседство остава ключов фактор за българската подкрепа за започване на преговорите за членство в ЕС.

„В рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа България ще предложи Съвместна декларация за препотвърждаване на ненарушимостта на границите в региона и ще покажем, че Европа премахва границите, а не ги променя“, каза държавният глава. Президентът припомни още, че България твърдо подкрепя разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани на основата на постигнатото от всяка една от тях.

Пред Федерика Могерини президентът Росен Плевнелиев очерта усилията за преодоляване на зависимостта на България от един доставчик на енергийни ресурси и нарастващата политическа подкрепа за интеграцията на енергийните пазари в региона. Страната ни работи усилено по изграждането на интерконекторните реверсивни газови връзки със съседните страни. До края на годината се очаква пазарът на електроенергия в България да бъде напълно либерализиран. България е силен поддръжник на изграждането на регионална енергийна борса, която ще осигури конкурентни цени на енергията за потребителите. България също така приветства усилията на Европейската комисия в посока по-добра свързаност на пазарите на природен газ в Централна и Югоизточна Европа и за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

По отношение на кризата в Украйна президентът Росен Плевнелиев подчерта, че тя трябва да бъде разрешена по мирен и демократичен път и с пълно зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Президентът Росен Плевнелиев информира Федерика Могерини за работата по осъществяването на ключови реформи в България, като стъпките за предприемане на задълбочена реформа на съдебната система, както и в секторите на здравеопазването, пенсионната система, енергетиката, водния сектор. „Реформите в България трябва да се случат не заради Брюксел, а заради самите български граждани“, подчерта държавният глава по време на разговора.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.