Седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов поиска пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Български лекарски съюз ще подпише рамковия договор за 2018

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Земеделци блокираха с 200 машини бензиностанция край Стара Загора

Около 200 машини на земеделски производители се наредиха на южния вход на Стара Загора, за да заредят демонстративно с гориво, като по този начин искат да покажат на управляващите какво ще се случи, ако ги принудят да монтират фискални и нивомерни устройства на всички видове селскостопански машини, предаде БГНЕС.

Земеделците заявиха, че цената за тях е непосилна и ако бъдат приети нормативните изменения от страна на Министерството на финансите до 31 август, много от тях няма да могат да си го позволят, което ще ги изкара на пътя, за да зареждат с горивото огромните си машини на обикновени бензиностанции.

Това един път ще доведе до затруднение в движението, тъй като има села, в които няма бензиностанции заради закона на Дянков за въвеждане на нивомерите, и това ще наложи трактори и комбайни да изминават по 40-50 километра, за да стигнат до бензиностанция.

Монтирането на нивомерите се прави, за да се ограничи контрабандата на гориво. Зърнопроизводителите обаче финансово не могат да си позволят инсталирането на подобни устройства.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов каза, че няма как държавата да загуби от непоставянето на нивомери във ведомствените ГСМ, тъй като акцизът на горивото е платен предварително и принципно държавата не може да загуби от това. Той сравни искането на правителството за въвеждането на нивомерната система с контрабандата на цигари и попита риторично: “на всеки пушач да сложим брояч на устата ли”. Ние имаме разходна норма, на базата на която се изчислява горивото ни, а тя е около 7,5 литра на декар.

Той обясни още, че по време на кампания се налага зареждането на земеделските машини дори по 2 или 3 пъти на ден, което допълнително ще затрудни работата на производителите и ще създаде още неудобства на гражданите, които ще чакат с часове по бензиностанциите да заредят автомобилите си, тъй като резервоарът на една земеделска машина събира около 600 литра гориво. А обемът на машините е такъв, че няма как да спре друг лек автомобил до бензиноколонката, за да зареди и той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.