Гласуват промените в конституцията в началото на септември

Най-вероятно в началото на септември ще бъде гласуването на новия законопроект за промени в конституцията, за да не се прекъсва ваканцията и да има необходимия брой депутати. Ако се съберат, обаче 180 гласа означава промените да бъдат приети по-бързо. А, ако се съберат подписите със сигурност законопроектът ще бъде внесен днес в деловодството на парламента. Това коментира пред журналисти вицепремиерът по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

"Всички депутати на ГЕРБ са се разписали под новия законопроект за промени в конституцията, в момента тече събирането на останалите подписи, но важното е, че ГЕРБ са първите. Надявам се да имаме много висока бройка, която при всички случаи ще бъде над 160, дано всички успеят, за да имаме 180 гласа", каза Бъчварова.

Тя смята, че това е изключителна политическа победа на този парламент, защото решението за промяната в конституцията отваря пътя към промяна на съдебната система. Това е резултатът на общите ни усилия последните месеци и абсолютната ни непоколебимост, че това трябва да се случи, каза силовият министър.

Запитана как си обяснява, че АБВ ще дадат само един глас "За", тя отвърна, че от партията на Георги Първанов си имат своите съображения по някои от детайлите. "Това е политически знак. Разчитам, че повече от тях ще се решат да подкрепят", уточни Бъчварова. Тя допълни, че още тече подписването и от РБ също имат своите съображения и аргументи. Имат право на това, надявам се много скоро да стане ясно. Там е колебанието, докато при нас е абсолютната категорична убеденост и подкрепа. Основата на подкрепата е от групата на ГЕРБ", каза вътрешният министър.

Тя коментира, че не е проверила дали всички от ДПС са сложили подписите си под проекта, но им благодарила за това, че са имали много конструктивна позиция и показали, че когато става въпрос за национално отговорно решение могат и като опозиция да го подкрепят. Според Румяна Бъчварова това е добре и за политическия климат и живот, и за това, което предстои да се случи занапред.

Депутатите днес решиха, че ще заседават извънредно на 28 юли от 11.00 до 17.00 часа. В дневния ред е предвидено проект за решение за удължаване срока на действие на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България към 31 януари 2015 г., с вносител Валери Симеонов. В дневния ред е и проект за решение за избиране на комисия за произвеждане на тайно гласуване при избора на омбудсман, както и предложение за произвеждане на национален референдум с въпроси: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми; Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, с вносител президента на РБ. Друга точка в дневния е ЗИД на Кодекса за социално осигуряване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини