Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Гласуват промените в конституцията в началото на септември

Най-вероятно в началото на септември ще бъде гласуването на новия законопроект за промени в конституцията, за да не се прекъсва ваканцията и да има необходимия брой депутати. Ако се съберат, обаче 180 гласа означава промените да бъдат приети по-бързо. А, ако се съберат подписите със сигурност законопроектът ще бъде внесен днес в деловодството на парламента. Това коментира пред журналисти вицепремиерът по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

“Всички депутати на ГЕРБ са се разписали под новия законопроект за промени в конституцията, в момента тече събирането на останалите подписи, но важното е, че ГЕРБ са първите. Надявам се да имаме много висока бройка, която при всички случаи ще бъде над 160, дано всички успеят, за да имаме 180 гласа”, каза Бъчварова.

Тя смята, че това е изключителна политическа победа на този парламент, защото решението за промяната в конституцията отваря пътя към промяна на съдебната система. Това е резултатът на общите ни усилия последните месеци и абсолютната ни непоколебимост, че това трябва да се случи, каза силовият министър.

Запитана как си обяснява, че АБВ ще дадат само един глас “За”, тя отвърна, че от партията на Георги Първанов си имат своите съображения по някои от детайлите. “Това е политически знак. Разчитам, че повече от тях ще се решат да подкрепят”, уточни Бъчварова. Тя допълни, че още тече подписването и от РБ също имат своите съображения и аргументи. Имат право на това, надявам се много скоро да стане ясно. Там е колебанието, докато при нас е абсолютната категорична убеденост и подкрепа. Основата на подкрепата е от групата на ГЕРБ”, каза вътрешният министър.

Тя коментира, че не е проверила дали всички от ДПС са сложили подписите си под проекта, но им благодарила за това, че са имали много конструктивна позиция и показали, че когато става въпрос за национално отговорно решение могат и като опозиция да го подкрепят. Според Румяна Бъчварова това е добре и за политическия климат и живот, и за това, което предстои да се случи занапред.

Депутатите днес решиха, че ще заседават извънредно на 28 юли от 11.00 до 17.00 часа. В дневния ред е предвидено проект за решение за удължаване срока на действие на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България към 31 януари 2015 г., с вносител Валери Симеонов. В дневния ред е и проект за решение за избиране на комисия за произвеждане на тайно гласуване при избора на омбудсман, както и предложение за произвеждане на национален референдум с въпроси: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми; Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, с вносител президента на РБ. Друга точка в дневния е ЗИД на Кодекса за социално осигуряване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете