Старци с димящи дула

Не е вярно, че не сме стигнали американците. Поне част от нас дори са ги задминали. Америка е известна с това, че там хората могат да носят оръжие и да го използват свободно при определени условия. В България от години се поддържа огромен контингент от хора, които могат да имат пищови. Те нямат право да ги използват по никакъв начин, но за сметка на това го правят - и то нерядко. Примери колкото искаш. Само преди дни един човешки живот можеше да бъде спасен, ако 79-годишният бивш военен Никола Николов нямаше законно притежаван пистолет. Николов хладнокръвно уби човек, защото се изнервил на нещо си.

Около 212 000 души в България имат разрешителни за притежаване на оръжия. Те имат общо над 340 000 броя пистолети, револвери, автомати, карабини, едноцевки, пушки помпи, картечни пистолети, ловни автомати, картечници, адаптори към тях и други огнестрелни оръжия. 49 милиона боеприпаси се търкалят из страната. 123 000 от огнестрелните оръжия са за самоохрана, 13 300 - за охранителна дейност, за лов - 181 000, за спорт - 4000, а 3000 се водят колекционерски. Цифрите са закръглени, тъй като се менят. Данните, с които „Труд“ разполага, са за 2013 г. и 2014 г., варират в тези стойности.

Лобито на пушконосците е много силно. Търговците на оръжие години наред успяват да усмиряват властта, за да не предприемат никакви законови промени, които биха довели до намаляване броя на пушкалата. От ерата на Милко Балев управниците с пушки винаги са били на мода. Не е яко, ако си шеф и не ходиш на лов, нарамил няколко джепанета.

Мафията от охранителния бизнес бди пенсионираните военни и полицаи да имат право да запазят личното си оръжие. За голяма част от обектите за охрана се пускат обществени поръчки, за които се изисква въоръжена охрана. Повечето от охранителните фирми са собственост на бивши военни и полицаи, които използват бившите си колеги да работят за по 300 лв. на месец. Честа гледка е бивш майор да пази празни складове с пистолет на кръста.

Психиатри от години алармират, че сред българите, които притежават оръжие, може да има и психично болни. Същото важи и за упражняващите професии, при които се изисква потвърждение от центровете за психично здраве, че съответният човек е в душевно равновесие. Проблемът идва от това, че между структурите на психиатричната помощ в България няма изградена връзка, т.е. липсва електронна система, която да съхранява данните на пациентите, няма и регистър на лекуваните или лекуващите се.

По закон всеки кандидат за оръжие трябва да представи медицинско свидетелство, че не страда от психическо разстройство. Разрешителните за оръжие траеха по 3 години до септември 2012 г., когато бяха удължени на 5 г. От 2007 г. пък бяха премахнати психотестовете и заменени с прегледи при специалист при подновяване на разрешителното за оръжие. И в двата случая обаче констатациите на психолога са за моментното състояние на преглеждания човек. Няма как лекарите да предскажат, че в бъдеще у някого ще се появи психическо разстройство. Да не говорим, че ако някой след третата ракия става особено раздразнителен, е по-добре да няма пищов под ръка.

Колкото по-малко оръжие у населението, толкова по-малко смърт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи