Жени на наркотрафиканти реват в съда след тежки присъди

Масов рев избухна днес в зала №10 на Окръжния съд, след като съдия Милена Рангелова произнесе присъдите на наркотрафиканта Ашим Юсуф и бригадата му, които бяха арестувани през 2014 година при контрабанда на половин килограм хероин. Юсуф и съучастниците му получиха изключително тежки наказания, заради участието си в канала за трафик на дрога от Турция, пише TrafficNews.bg.

Юсуф Мемед Ашим бе осъден на 12 години и 11 месеца затвор и 100 000 лева глоба. Наказанието на Асен Иванов –Али е 7 години и 20 хиляди лева глоба, Христо Рангелов Шенол го очакват 8 години и 10 месеца зад решетките плюс глоба от 50 хиляди, бременната му жена Христина отнесе 6 години и още 50 Бона глоба, Михаил Камберов – 5 години и 20 000 лева глоба. Оправдан бе само Стефан Камбуров.

Това е втората присъда за Юсуф Ашим в рамките на една година. Преди няколко месеца той бе осъден на 15 години затвор и 200 хил. лева глоба от Хасковския окръжен съд заради 50 килограма дрога, хванати през 2011 г. на Капитан Андреево в прахове за пране и памперси.

В досието му има и присъда за участие в мелето, при което беше убит турският бизнесмен Ендер Пендерли.

Докато вървяло делото за наркотика от Капитан Андреево, Юсуф бил под домашен арест , но това не му попречило да организира нов канал за пренос на наркотици. Трафикът на хероин ставал с мерцедеса на Кристина Добрева от село Маноле. В заверата участвали и нейният приятел Христо Рангелов – Шенол, както и Асен Иванов – Али, Михаил Камберов с прякор Оджата.

В рамките на месец групата четири пъти ходила и се връщала от Турция. В южната ни съседка те вкарлави амфетамин, а при обратния курс пренасяли хероин. При първата визита криминалистите засекли разговор между Асен Иванов – Али, Кристина и Христо Рангелов – Шенол, които се обяснявали с Ашим за качеството на дрогата. Той бил дал проба на някаква жена и твърдял, че стоката е хубава и като се смесело „лекарството” ставало още по-добро.

Дилърът използвал кодови думи като „бомбони“ /за амфетите/ и „панталони” /за хероина/. Ашим поддържал връзка с четири от мулетата.

При второто пътуване на 17 март мулетата се отчели на Ашим, когато минали границата и му обяснили, че се прибират, за „да пият чай”. При тази доставка Ашим засякъл липса на 130 грама хероин и се усъмнил, че някой от мулетата го е присвоил. Затова при следващите пътувания назначил за охрана на мулетата Стефан и Михаил. Заради лошото качество на една от доставките Юсуф и Али се свързали с турския си партньор, за да му кажат, че „марката на панталоните била слаба”, и се уговорили „добрата марка” да остане при тях, а лошата да бъде върната.

На 7 април групата пак потеглила за Истанбул, откъдето трябвало да донесе половин килограм хероин за 5500 евро. На връщане карал Христо Рангелов – Шенол, който нямал книжка, а Кристина скрила пакетите с дрога в сутиена си. При полицейската блокада на разклона при село Поповица Шенол се опитал да избяга, но бил спрян. При претърсването на мерцедеса пакетите с хероин били намерени под задната седалка.

Мулетата получавали по 1000 лева на курс. На практика разходите по една операция са били около 15 000 лева , а цената на пакета с хероин е около 60 000 лева. Той е бил с много висока чистота- около 60 процента. Така печалбата само от едно пътуване е 50 000 лева. Което означава само в месеца, в който полицията е следила групата, каналът е заработил 200 000 лева. От досието на Юсуф Ашим може да се направи заключение, че той е в бизнеса с дрога от години и вероятно печалбите се изчисляват в милиони. Не е ясно дали и към днешна дата каналът не е действащ, тъй като няколко месеца след като групата е заловена, съпругата на Оджата- Десислава, която е дъщеря на оправдания Стефан Камбуров еи хваната с половин килограм хероин на в автобус от Турция. В момента тя излежава пръсъда от 11 месеца в Сливенския затвор след споразумение с прокуратурата.

След произнасянето на присъдите, наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Тодор Павлов поиска към осъдените са бъде приложен новият член от НПК , според който съдът може да задържи под стража осъдените, за да не избягат. „1700 лица с осъдителни присъди се издирват към момента. Тежките присъди са сериозен мотив някой да реши да избегне изтърпяването на наказанието си“ заяви прокурорът.

Това накара всички жени в залата вкупом да се разреват. Съдия Рангелова обаче реши да не променя мерките на осъдените, като заяви , че е „впечатлена от процесуалното поведение на групата“, тъй като всички се явявали редовно на заседанията и имали безукорно поведение. Все пак ги предупреди, че ако направят и най- малък опит да се укрият , ще бъдат пратени в затвора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини