Липсата на валежи усложнява обстановката по Дунава

Липсата на валежи в горния участък на Дунава усложнява обстановката по реката, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав капитан Павлин Цонев, предаде кореспондентът на БГНЕС от Русе.

Цонев коментира, че няма тенденция за повишаване на водните нива през лятото, което се отразява на дълбочините по реката. В момента в Германия водите са под ниското корабоплавателно ниво от 2 метра.

Най-проблемният район за българо-румънския участък си остава Белене, където дълбочините са от порядъка на 1,90 до 2 метра. Това кара десетки съдове да изчакват, защото могат да преминават само по един. Капитаните и корабособствениците са принудени да претоварват секциите, което им създава допълнителни разходи в гориво и време, а и маневрирането е доста трудно в този район.

АППД е изпратила в района хидрографския кораб "Вит" и кораба "Каблешков", за да го обследват и да потърсят алтернативен път. Засега не са успели да намерят по-подходящи условия. Румънските им колеги са изявили желание да помогнат и тъй като имат нужната техника, са започнали драгиране. Целта е да се оформи алтернативен фарватер.

Днес нивото на река Дунав при Русе е 65 см спрямо условната кота нула. От АППД се надяват, че няма да се стигне до рекорда от 2003 г., когато нивото спадна до минус 73 см.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини