Българи и роми възраждат църква в ловешки квартал

Българи и роми заедно възраждат храма “Св. Иван Рилски” в ловешкия квартал “Гозница”. Ремонтират, боядисват и събират средства. С участието на всички миряни и целия местен бизнес. Ловчанската епархия дава пари за ремонт на покрива.

“Виолета от Америка прати пари, да е жива и здрава жената”, казва клисарката баба Пенка Бочева. Бизнес дамата Поля Петкова осигурява пари за боя и грунд. Трудът и инициативата са на местното църковно настоятелство, в частност д-р Донка Шейретова и Офелия Димитрова.

Пребоядисват се фасадата, подът, вратите и дограмата. Включва се и Найден Весков, който прави храмовата табела, дъщеря му Паолина освежава стенописите. Повдига се и кръстът над камбанарията.

“Имаме нужда от козирка пред храмовата врата, но месарят Георги Георгиев се е врекъл да даде пари и да я вдигнем”, добавя баба Пенка. Тя контролира и къта всяка стотинка от продажбата на свещи, които миряните пускат в касичката за дарения. Заедно с църковното настоятелство решават как да оползотворяват средствата. Предната година купуват косачка. С нея тя коси тревата в двора на храма.

Да запали свещ, забрадена с бяла забрадка, със сведена глава идва и ромката Наталия Филипова. Води и внучето си. Всяка неделя е в църквата, пали свещ и се моли.

През 2013 г. чудо спасява тежко болния й съпруг Калоян Каменов.

Тя също помага в поддръжката на храма. С труд, защото няма пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони