В Народното събрание приеха само въпроса на Плевнелиев за дистанционно гласуване по електронен път

Народните представители одобриха само третия въпрос на президента Росен Плевнелиев за референдум по изборните правила, който предвижда възможност за дистанционно гласуване по електронен път. Те отхвърлиха първите два въпроса от предложението на държавния глава.

Народното събрание отхвърлиха възможността част от народните представители да се избират мажоритарно. Това стана с гласовете против на депутатите от парламентарните групи на БСП, ДПС, двама от РБ бяха против, а 14 се въздържаха, от ПФ 13 бяха против, а трима се въздържаха, 9 от БДЦ бяха против, а партията „Атака” въобще не участва в гласуването. 8 депутати от АБВ гласуваха „за”, както и ПГ на ГЕРБ.

Беше отхвърлена редакционната поправка на ДПС по първия въпрос всички народни представители да се избират мажоритарно. Двете предложения на Реформаторския блок и АБВ съответно депутатите да се избират мажоритарно чрез разширяване на преференциалното гласуване или част от тях да се избират мажоритарно при пропорционално разпределение между политическите партии и коалиции, също не се прие.

Така заедно с местните избори ще се проведе референдум само с един въпрос: "Подкрепяте ли въвеждането на електронно гласуване на избори и референдуми?". Резултатът бе постигнат след близо 3 часа дебати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини