Трус с магнитуд 4,3 по Рихтер е регистриран на гръцкия остров Алонисос

ООН призова за борба срещу „Ислямска държава“ в Ирак

Производителят на китарите “Гибсън” е пред фалит

Германски военни в Източна Европа се оплакват от липса на зимно облекло

Мадуро поиска диалог с Тръмп

Фърги за се извини за гавра с химна на САЩ (ВИДЕО)

Русия ограничава продажбата наа алкохол за Мондиал 2018

ЕС може да спести 25 млрд. долара годишно с ползване на повече зелена енергия

Откриха антична сграда при ремонт на улица в центъра на Пловдив

Гърция ще получи транш от 5,7 млрд. евро през пролетта

Времето ще бъде облачно

Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

НСО ще охранява и хора, посегателството срещу които би отслабило властта

Сред охраняваните от Националната служба за охрана хора ще попаднат и “други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката. Това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от закона за НСО.

В приетия на първо четене в парламента законопроект за работата на НСО, внесен от бившия вътрешен министър, а сега депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов, липсваше възможността за охрана на “други лица”. Запазваше се само охраната на висшите държавници, като не се даваше възможност за охрана на други хора извън изброените изрично в закона.

Между първо и второ четене депутати от ГЕРБ, начело с шефа на ресорната комисия Димитър Лазаров, вкараха отново предложение за промяна, според която при конкретна застрашеност се осигурява охрана и на “други лица”. Дали има заплаха и дали човекът е от значение за стабилността на властта ще решава специална комисия, ръководена от началника на Националната служба за охрана, и с членове председателят на Държавна агенция “Национална сигурност” и главният секретар на МВР. Те ще решават и типа охрана, която ще се предоставя, пише Дневник.

Национална служба за охрана може да използва технически средства или системи за наблюдение и заснемане, решиха още депутатите, предаде Фокус.

Могат да се използват специалните средства, когато се изясняват обстоятелствата свързани с неправомерно наблюдение на охраняваното лице или охранявания обект, установяване на неправомерно наблюдение на обекта, който е охраняван или за целите за професионална подготовка в службата. НСО могат да използват радиосмущения при необходимост и при условие, че не сриват въздушната или речната навигация или охранително-технически проверки. НСО могат да проверяват документи за самоличност, багаж, товар, транспортни средства или обекти. Проверката трябва да се извършва като не се уронва честта и престижа на проверяваните. НСО вече ще има право да наблюдава и контролира всички етапи от приготвянето на охраната на охранявания обект. При изпълнение на задачите си офицерите и сержантите от НСО могат да използват лични предпазни и защитни средства. За изпълнение на дейността на охрана, офицерите и сержантите от НСО могат да изискват информация от държавни органи, органи на местно самоуправление, от юридически или физически лица. Според закона органите и лицата, на които им се искат горепосочените данни са длъжни да оказват съдействие, като след иззетите лични данни от НСО трябва да унищожат данните.

Депутатите запазиха статута на НСО – тя ще продължи да е към президента и ще е със статут на специализирана военна служба. Не бяха приети предложенията да мине към Министерския съвет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.