Ваньо Танов - митничарят полицай

1,6 млрд. лв. приходи в повече - цената Ваньо Танов, назначен за втори път начело на Агенция „Митници“, да остане на поста си. Тя бе определена от премиера Бойко Борисов през април, успоредно със закани да прехвърли митничарите към данъчните заради пробиви на границата. Към днешна дата мястото на Танов изглежда спасено - пак Борисов преди дни съобщи, че приходите от осуетена контрабанда от началото на годината вече са надхвърлили 2 млрд. лв.

Преди да стане митничар №1, инженерът по професия Ваньо Танов дълги години е полицай. Започва като редови служител в Първо РПУ в Русе през 1985 г. и преминава през различни позиции в системата, за да оглави през 2005 г. Националната служба „Борба с организираната престъпност“. Именно неговата служба засече тогавашния вътрешен министър Румен Петков - назначил Танов на високата длъжност, да се среща с дупнишките Братя Галеви. Скандалът изяде главата на Петков, който бе принуден да подаде оставка. Танов също бе принуден да напусне МВР и стана експерт на току-що учредената партия ГЕРБ на Борисов.

С идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. бе назначен начело на Агенция „Митници“. През четирите години на поста успя да влезе в челен сблъсък с тогавашния МВР шеф Цветан Цветанов, който го обвиняваше, че не е запушил течовете и контрабандата в митниците. Танов оцеля в спора с втория в ГЕРБ, но с цената на раздяла с най-доверените си хора в екипа.

През тези четири години срещу него се обърнаха и големите производители на алкохол и горива заради инициативите му, свързани с контрола върху производството и вноса. По идея на Танов финансовото министерство въведе задължителни измервателни уреди в т.нар. данъчни складове - обектите, в които се произвеждат и съхраняват акцизни стоки. Стигна се до открита битка с „Лукойл България“ до степен Танов да поиска отнемането на лиценза на компанията заради неизпълнение на всички изисквания на наредбата за монтиране на измервателни уреди.

И докато шефът на митниците се хвалеше с увеличаващи се приходи, според експерти част от действията му затрудниха бизнеса в по-голяма степен, отколкото помогнаха на бюджета.

Никой обаче не оспори усилията му да въведе повече електронни процедури във ведомството и да намали влиянието на човешкия фактор. Процедурите при транзита, износа и вноса вече са изцяло електронни и така се ограничава фиктивният износ на стоки. Танов успя да въведе и т.нар. Българска акцизна централизирана информационна система. Чрез нея се събира подробна информация за движението на горивата по цялата верига, а освен това се поддържа дистанционна връзка с НАП.

От първия си мандат начело на митниците обаче Танов си тръгна с прозвището „Ало, Ваньо“ - обръщението на премиера към него в разговор, с който му нарежда да прекрати проверка на бирената фабрика на вече покойния бизнесмен Михаил Михов (Мишо Бирата). Разпечатките от разговори между Борисов и Танов, в един от които премиерът го моли да намери работа на митничар и за негов съотборник от „Бистришките тигри“, изтекоха в медиите през 2011 г.

Всички, които познават Танов отблизо, казват, че той е емоционален човек, който гори в работата си. Никой от бившите шефове на митниците или висши митнически служители обаче не желае да сподели мнението си за него с името си.

Декларира вила и 3 коли

Шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов има просторен имот в русенското село Нисово, пише в имотната му декларация пред Сметната палата. Става въпрос за къща с площ от 270 кв. м, с двор от 704 квадрата. Имотът е бил придобит от Танов още през 1986 г. Шефът на митниците има и жилище в Русе. В декларацията е посочено още, че той притежава три леки автомобила. През 2013 г. си е взел „Ауди А6“ за над 59 хил. лв. Другите му автомобили са мъничка „Тойота IQ” и „Лада Нива“. На депозит има само 6 хил. лв.

За него

Силен е в оперативната дейност

Ваньо Танов е силен в това, което е професионалната му биография - оперативно-издирвателната дейност. Последните промени в Закона за митниците, които дават повече права в разследването на митничарите, са до голяма степен негово дело. Винаги съм подкрепял подобно развитие. За да си вършат работата, трябва да имат и права.
Големият проблем, който възниква в Агенция „Митници“ и за който той способства, са т.нар. психотестове. Те дават възможност за разправа с хората. Винаги можеш да издържиш или не издържиш един психотест. Зависи кой го прави от другата страна.

Георги Кадиев,
депутат от БСП и бивш зам.-министър на финансите

Успя да засили контрола

Повишените приходи от Агенция „Митници“ са най-добрата оценка за работата на Ваньо Танов. Това е основната задача на приходните агенции. Още през предишния му мандат бяха въведени измервателни уреди, които бяха премахнати от следващото правителство. Сега той ги въведе отново и резултатите не закъсняха. Трябваше да се засили контролът и той явно го прави.

Димитър Главчев,
депутат от ГЕРБ и зам.-председател на НС

Не се съобразява с политическите договорености

Това, което ми прави впечатление, е, че Ваньо Танов не се съобразява много с политическите договорености. Доста проблеми създаде и на предишния кабинет „Борисов“, и на сегашния, особено по отношение на „Лукойл“ и на Пловдивската фабрика за цигари. Така обаче той успя да покачи приходите.

Тихомир Безлов,

главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията

Има различно отношение към фирмите за горива

Агенция „Митници“ прилага нееднакъв режим по отношение на различните фирми, търгуващи с течни горива. Смятаме, че има пристанища, в които се внасят горива и се контролират недостатъчно. Обратно, митническите складове се товарят с все по-тежки задължения и продължават изискванията за нови и нови уреди, нови и нови пломби. Освен това ни е малко сложна комуникацията по отношение на нови нормативни актове, които Агенция „Митници“ предлага.

Андрей Делчев,
изп. директор на Българската петролна и газова асоциация

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи