3,5 години затвор за рапар от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, барикадирал се в дома си в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Експерти ще работят на терен с проблемни деца и младежи

Важната роля на превенцията на противообществените и престъпни прояви на малолетни и деца в риск чрез съвместна работа на институциите по места и чрез спорт постави заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов във фокуса на работната среща „Новото законодателство за деца и юноши в конфликт със закона – нова роля за районния съд?”, проведена в Националния институт на правосъдието.

Калин Каменов заяви, че Министерството на младежта и спорта ежегодно реализира програми, чрез които спортът достига до всички, независимо от възрастта, социалното положение и физическите качества. Той посочи, че е изключително важно институциите да работят така, че децата изобщо да не стигат до районните съдилища.

„Преди години стартира много добра практика тук, в Националния институт на правосъдието, да се прави обучение на съдии за щадящо правосъдие към децата. Все още виждам обаче недобри практики на това, как деца преди да са осъдени, вече са квалифицирани като престъпници. Необходимо е във всеки един район да има обучени екипи, които да работят с тези деца и с техните родители, за да се намалят до голяма степен разпитите на едно дете в съдебната зала по няколко пъти”, каза на срещата заместник-министър Каменов.

По думите му би било много ценно, ако съдии помагат на социалните и младежките работници, на полицията, като ги консултират и съветват какво да правят и как да процедират, защото много от тях не познават законодателството.

От шест месеца по инициатива на Министерството на младежта и спорта се разработва споразумение между различни институции за съвместна работа на терен по места с деца и младежи в риск, така че те да не стават бъдещи ползватели на съдебната система, съобщи още Калин Каменов в подкрепа на тезата си за важната роля на превенцията в работата с млади хора и деца.

Ролята на районния съд, който в повечето случаи е най-близко до проблемите на децата в конфликт със закона, връзката на районните съдии с децата, срещу които вече е наложена някаква мярка, и осъществяването на наблюдение за спазването на техните права, новите стратегически партньорства на местно ниво между съда и институциите на местните публични политики – полиция, училище, социални грижи, спорт и култура разгледаха още участниците в работната среща.

Опитът в деинституционализацията на възпитателната работа с деца и юноши в конфликт със закона представи г-жа Рей Брабиери от Центъра за съдебни иновации в Ню Йорк.

По-рано днес заместник-министър Калин Каменов поздрави участниците в едномесечния безплатен летен лагер, организиран през юли от район „Студентски”, в който се включиха повече от 100 деца между 6 и 13 години.

Децата са преминали начално обучение по няколко отборни спорта – бейзбол, софтбол, крикет, ръгби, хокей на трева, ултимейт фризби, катерене и други. Всички дейности са проведени от професионалисти – инструктори и треньори.

Заместник-министърът връчи почетен плакет на Министерството на младежта и спорта на кмета на район «Студентски» Димитър Дилчев за неговия принос към развитието на спорта сред деца и за приобщаването им към физическа активност и здравословен начин на живот, като му пожела и в бъдеще да организира тази инициатива.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете