Югът посреща с оркестър Ким Чен Ун (инфографика) 3000 журналисти отразяват историческата среща

Георги Петков: Дразни ме, че всички говорят за мача от 2013 година

На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Експерти ще работят на терен с проблемни деца и младежи

Важната роля на превенцията на противообществените и престъпни прояви на малолетни и деца в риск чрез съвместна работа на институциите по места и чрез спорт постави заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов във фокуса на работната среща „Новото законодателство за деца и юноши в конфликт със закона – нова роля за районния съд?”, проведена в Националния институт на правосъдието.

Калин Каменов заяви, че Министерството на младежта и спорта ежегодно реализира програми, чрез които спортът достига до всички, независимо от възрастта, социалното положение и физическите качества. Той посочи, че е изключително важно институциите да работят така, че децата изобщо да не стигат до районните съдилища.

„Преди години стартира много добра практика тук, в Националния институт на правосъдието, да се прави обучение на съдии за щадящо правосъдие към децата. Все още виждам обаче недобри практики на това, как деца преди да са осъдени, вече са квалифицирани като престъпници. Необходимо е във всеки един район да има обучени екипи, които да работят с тези деца и с техните родители, за да се намалят до голяма степен разпитите на едно дете в съдебната зала по няколко пъти”, каза на срещата заместник-министър Каменов.

По думите му би било много ценно, ако съдии помагат на социалните и младежките работници, на полицията, като ги консултират и съветват какво да правят и как да процедират, защото много от тях не познават законодателството.

От шест месеца по инициатива на Министерството на младежта и спорта се разработва споразумение между различни институции за съвместна работа на терен по места с деца и младежи в риск, така че те да не стават бъдещи ползватели на съдебната система, съобщи още Калин Каменов в подкрепа на тезата си за важната роля на превенцията в работата с млади хора и деца.

Ролята на районния съд, който в повечето случаи е най-близко до проблемите на децата в конфликт със закона, връзката на районните съдии с децата, срещу които вече е наложена някаква мярка, и осъществяването на наблюдение за спазването на техните права, новите стратегически партньорства на местно ниво между съда и институциите на местните публични политики – полиция, училище, социални грижи, спорт и култура разгледаха още участниците в работната среща.

Опитът в деинституционализацията на възпитателната работа с деца и юноши в конфликт със закона представи г-жа Рей Брабиери от Центъра за съдебни иновации в Ню Йорк.

По-рано днес заместник-министър Калин Каменов поздрави участниците в едномесечния безплатен летен лагер, организиран през юли от район „Студентски”, в който се включиха повече от 100 деца между 6 и 13 години.

Децата са преминали начално обучение по няколко отборни спорта – бейзбол, софтбол, крикет, ръгби, хокей на трева, ултимейт фризби, катерене и други. Всички дейности са проведени от професионалисти – инструктори и треньори.

Заместник-министърът връчи почетен плакет на Министерството на младежта и спорта на кмета на район «Студентски» Димитър Дилчев за неговия принос към развитието на спорта сред деца и за приобщаването им към физическа активност и здравословен начин на живот, като му пожела и в бъдеще да организира тази инициатива.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.