Цветан Цветанов се срещна с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние

28-годишна помете с колата си 2 патрулки и рани двама полицаи

Йорданка Фандъкова: Очаквам час по-скоро да се възстанови дейността на администрацията в „Младост”

Валдис Домбровскис ни похвали за ниския външен дълг

Банско събра 900 000 лева от туристически данък

Бургас се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден

Цял римски град откриха археолози по бъдещето трасе на “Струма“ край Благоевград

КАТ провери 1100 автобуса и откри 200 нарушения

Почина младият мъж, който се простреля в главата в подземен паркинг в Бургас

Нови 13 тома доказателства срещу кметицата Иванчева за подкупа

Парламентът избра четирима нови членове на КЕВР

Метеоролозите от БАН: Без оперативна работа не може да има никаква научна работа

Калоян Паргов: Ще се борим за победа на следващите местни избори

Очила подпалиха и унищожиха „Голф”

Продължава издирването на 64-годишния мъж от село Габаре

Шефът на КЕВР пише доклади, лабораторията на Костов ги продава

ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пише доклади за „Лаборатория за управление на риска” на Иван Костов, а лабораторията ги продава на цени от 240 до 360 лв.

Въпреки че сега се води само външен експерт в лабораторията, от сайта й става ясно, че Иванов е единственият в екипа, който пише на енергийна тематика.
Дори и след като на 2 април тази година оглавява КЕВР, Иванов продължава да пише енергийни доклади за дългогодишния си приятел и началник Иван Костов. На 7 април излиза „Междинен доклад визия за развитие на сектор природен газ, април 2015”, който струва 240 лв.

На 25 май Костов обявява новината, че знае как нефтената компания „Лукойл” ощетявала държавата с милиарди от внос на течни горива. Откритието бе гръмко разгласено в медиите под името „Междинен доклад за течните горива с предложения за действие, юни 2015 г.: Основателни съмнения за ощетяване на бюджета на Република България с цената на суровия петрол”.

Няколко дни по-късно на сайта на лабораторията излиза становище, от което става ясно, че този доклад е пълен с технически грешки. Енергийният съветник Иванов явно е сбъркал и вместо литри нафта е изчислявал литри вода.

Интересно е, че докладът срещу „Лукойл” е безплатен. Може би защото от самото начало създателите му са знаели, че е пълен с т. нар. технически грешки. За сравнение миналогодишният междинен доклад за горивата от юни 2014 г. струва 240 лв.

Има ли конфликт на интереси?

Според юристи Иван Иванов е в конфликт на интереси, защото като шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разполага с всякакви данни за енергетиката и на тази база пише прогнози и анализи за Костов, които след това се продават.

Член 10 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси гласи, че „лице, заемащо публична длъжност, няма право да използва или да разрешава използването в частен интерес на информация, получена при изпълнението на правомощията или задълженията му по служба, докато заема длъжността и една година след напускането, освен ако в специален закон е предвидено друго”.

Иванов дори се гордее с факта, че е в екипа на Костов. Професионалната му биография, която е публикувана в сайта на КЕВР, започва с факта, че от 2013 г. досега той е изследовател в Лаборатория за управление на рискове (ЛУР), Нов български университет.

Малко по-надолу на сайта са изброени и докладите, и публикациите на шефа на КЕВР, които е писал за лабораторията на Костов. Сред тях е и публикуваната на 18 ноември „Прогноза за електроенергийния баланс 2025 г.”, в която пише, че цената на тока ще се увеличава. Този доклад явно е много ценен и пророчески и може би затова Лаборанта го продава за 360 лв., а не като другите за 240 лв.
На 31 юли се очаква КЕВР да обяви новите цени на тока, които ще влязат в сила от 1 август. При тях наистина има увеличение на цената, по която купува българската индустрия.

Не съм писал, откакто съм в КЕВР

„Откакто поех КЕВР, не съм писал доклади за лабораторията на Костов. Та аз нямам време дори да обядвам, камо ли да пиша“, коментира пред „Труд“ Иван Иванов. Излизането на последния му доклад на сайта на лабораторията пет дни след като е станал председател на енергийния регулатор той обясни с това, че е предал материала поне няколко седмици по-рано. „С доклада за „Лукойл“ няма нищо общо. И знам много добре закона, така че нямам намерение да го нарушавам“, каза Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.