Музиката достигна до всеки в НДК

Уникалният концерт със социална насоченост “Музиката е за всеки” доказа, че за изкуството няма пречки и може да достигне до хората, независимо от неговия социален статус или възраст. Гостите в препълнената зала 7 на Националния дворец на културата (НДК) изживяха истински музикален празник, благодарение на талантливите участници Светлина Стоянова (мецосопран) и Кристина Йоргова (пиано).

Събитието, организирано от Live Music Now Bulgaria, беше уважено от редица официални лица, сред които директорът на НДК Мирослав Боршош, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Постоянната комисия по култура в СО Малина Едрева, кметът на район “Студентски” в Столична община Димитър Дилчев и зам.-кметът на района Велина Белева, които реализираха възможността хора в неравностойно положение да присъстват и да се насладят на музиката.

“Тази вечер, заедно с кмета на Столична община и организаторите на концерта, се опитваме да постигнем нещо много важно. В Двореца всяка година продаваме страшно много билети, свързани с култура, организираме стотици събития, но си даваме сметка, че дори и в днешно време има много хора, които нямат достъп до култура. С общи усилия това ще се промени. Днес даваме ясен знак към всички”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош и благодари на кмета Йорданка Фандъкова, на участниците и на организаторите на концерта.
“Един от важните приоритети на Столична община е достъпът до култура. В това отношение, НДК с редица свои прояви, дава възможност на хората да влязат в Двореца, който в последните месеци се превръща в истински Дворец на културата, да се докоснат до творчеството на различни изпълнители”, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Тя изказа своите персонални благодарности към Мирослав Боршош и организаторите от Live Music Now Bulgaria.

Програмата беше с продължителност 45 минути и включваше песни и арии на различни езици (български, руски, английски, испански, италиански, немски и френски). На концерта бяха поканени подрастващи от софийски домове за деца, лишени от родителски грижи, както и лица от домове за възрастни хора.

Инициатор на мероприятието е международната организация Live Music Now, която вече има филиал в България. Основната цел на инициативата у нас е посредством ползотворна работа между институции, музиканти и хора в неравностойно положение, да се провеждат регулярно концерти в учебни заведения, центрове за лечение и грижа, социални домове и др.

ПОВЕЧЕ ЗА LIVE MUSIC NOW

Live Music Now е най-голямата организация във Великобритания, която организира живи музикални изпълнения за обогатяване на социалния, образователния и здравния сектор. Основана е преди 35 години от световноизвестния цигулар и хуманист Йехуди Менухин, съвместно с Ян Стотзкер. Live Music Now организира повече от 3000 музикални събития годишно с аудитория от над 200 000 души. Освен във Великобритания, организацията има клонове в Германия, Австрия, Дания, Холандия и др.

Членовете на Live Music Now вярват, че ще бъдат подкрепени от държавни институции и ще привлекат в каузата си частни и неправителствени организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини