Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

4000 свободни места в армията

Свободните места в 30-хиляднатаа ни армия са 4000, а от тях 1200 са за офицери, обяви пред „Труд“ военният министър Николай Ненчев. Той призна, че е притеснен от намаляване на числеността на армията, тъй като за определени дейности се чувствало липса на обучени кадри. Ненчев смята, че ще се справи с парите от бюджета за заплати на военните до края на годината.

Министърът обяви, че ще започне ремонт на руските транспортни хеликоптери МИ-17, тъй като бил много впечатлен от тях, след като видял с очите си как гасят пожари.

В края на 2014 г. обществената поръчка за ремонт и за възстановяване летателната годност на 4 хеликоптера МИ-17 на стойност 20 млн. лв. беше спряна от Министерството на отбраната.

На 24 октомври в протокол на комисия от военното министерство се казва най-общо, че фирмата, поканена за изпълнение на поръчката, е собственост на офшорна фирма и няма право да участва в обществени поръчки.

Комисията беше поканила за участие единствено фирма „Авионамс” АД. Това е бившият военен завод ТЕРЕМ „Георги Бенковски”-Пловдив, който беше приватизиран преди четири години.

В обяснителните си бележки комисията обясняваше, че чрез търговския регистър са установили, че мажоритарен собственик на „Авионамс” АД е дружество „Хедж Инвестмънт България” АД. На 6 март 2012 г. от Корпоративна търговска банка съобщават официално, че банката увеличава капитала в дружеството с 900 акции по 1000 лв.

В документите на военната комисия бше записано още, че мажоритарен собственик на „Хедж Инвестмънт България” АД е фирма „EFV International Financial ventures” LTD, която е регистрирана на Британските Вирджински острови. Според Закона за икономическите и финансовите взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, който беше приет през лятото, фирми в офшорни зони няма право да участват в обществени поръчки.

През декември 2011 г. фирма „Дунарит” АД, която също е близка до Цветан Василев, купи от МО шест хеликоптера МИ-17, които по-късно бяха ремонтирани в ТЕРЕМ – „Георги Бенковски”-Пловдив.

Обществената поръчка беше обявена през май месец. Тогава „Труд” обяви, че в заданието могат да участват само българските фирми ТЕРЕМ “Летец” и бившият ТЕРЕМ “Георги Бенковски”-Пловдив (сега “Авионамс”), тъй като през лятото на 2012 г. България и Русия подписаха споразумение за ремонт и за възстановяване летателната годност на хеликоптерите МИ-17 и МИ-24 и тези два завода получиха лицензи. В момента българските ВВС имат над 20 хеликоптера: 12 “Кугър”, 3 “Пантер”, 6 МИ-24, 4 МИ-17, 6 “Бел” и няколко приземени МИ-14.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.