Неудобните професионалисти

Относно справедливия гняв на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова

Кой и защо издаде заповед за атака срещу гуверньора на БНБ и неговия екип

В свое изказване в края на миналата седмица Менда Стоянова направи сполучливо обобщение на събитията около преодоляването на един сериозен проблем с избора на новото ръководство на Българската народна банка.

"Вчера ме ядоса лудият популизъм, който се вихреше в пленарната зала. Изказваха се хора, които въобще не знаят какво се върши и какво се случва в БНБ. Раздаваха се морални присъди. Ядоса ме още, че сме готови за политически цели да очерним един човек и да зачеркнем кариерата му", каза тя в сутрешния блок на БНТ по повод дебатите в парламента за избор на подуправители на БНБ.

Думите на госпожа Стоянова могат да бъдат отнесени до голяма степен към повечето от дебатите в парламента, но в случая с необяснима деликатност тя като че ли пропуска същността на проблема, който представлява класически пример за използване на политическа трибуна за налагане на икономически интереси на определена групировка.

Преди да разкрием мъката на лобистите срещу подуправителите на БНБ, е добре да си припомним, че въпреки известна съпротива в парламента с избора на гуверньора на националната банка Димитър Радев бе решен сериозен проблем в българската финансова система. Независимо от перфектната професионална биография на новия управител на БНБ, когато бе обявена кандидатурата му за шеф, не липсваха нападки срещу него. Но тогава основният въпрос бе дали Радев е достатъчно подходящ за гуверньор, защото през последните години не бил в България и идвал от международна финансова институция.

Твърде елементарни критики, като се има предвид, че новият управител на БНБ има 21-годишна кариера в Министерството на финансите. Бил е заместник-министър на Димитър Костов (настоящ подуправител в БНБ), а също и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов. Напуска министерството при избирането на Милен Велчев.

От 14 години работи в Международния валутен фонд.

Постът му до голяма степен е свързан с това, което е правил в България - да предлага техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси. Отговаря за наблюдението над 20 държави в Европа, Близкия изток, Централна Азия и Африка. През годините е работил за стабилизирането на Търговска банка Експресбанк след банковата криза у нас през 90-те години, както и в Банката за развитие на Съвета на Европа по време на нейното реформиране. Очевидно Радев, чийто избор беше сравнително консенсусен (за него гласуваха 130 от 180 депутати), е доказан професионалист във финансите и банковото дело.

Но в мига, в който обяви, че ще работи със старите подуправители на БНБ Димитър Костов и Калин Христов, авторитетът му на финансист, правото му на избор и уважението към позицията му бяха ритнати настрана от яростни атаки срещу предложения екип от подуправители на банката, които през годините са доказали, че са сериозни професионалисти.

И тук е много правилно определението на Менда Стоянова, че „заради политически цели можем да очерним един човек и да зачеркнем кариерата му”.

Какво всъщност се крие зад политическите цели
Веднага след като Радев постъпи строго професионално, запазвайки стария екип на БНБ, в политически бункери на финансово-икономическата групировка „ Прокопиев и ко“, получиха заповед за стрелба. Екипът на Димитър Радев бе обруган по всевъзможен начин, а на прицел от парламентарната трибуна бе и самият Радев.

Известният с гуляите си в Сен Тропе реформатор Антони Тренчев обяви, че „гуверньорът на БНБ трябва незабавно да предприеме необходимите мерки, за да започне възстановяването на доверието в централната банка, защото с предложените и одобрени нови подуправители е пропуснал първата такава възможност”. Изказването на депутата бе направено след гласуването на тримата заместници на управителя на БНБ, одобрени със 110 гласа.

„Преди около месец дадохме огромен кредит на доверие на Димитър Радев. Той като банкер знае, че кредитът се връща с лихви. Зная, че банкерите обичат наказателни лихви, но от тях най-много страдат гражданите”, изтъкна Антони Тренчев в мотивите си защо е гласувал против предложените трима подуправители на централната банка.

Само ден преди парламентът да излезе в летен отпуск, от румсървиза на „Прокопиев и ко“ „Протестна мрежа” излязоха с искане за разпускане на Народното събрание и свикване на предсрочни избори.

Една от причините, е: „Преназначаването на провалилия се управленски екип на БНБ, предхождано от назначаването на предложилия ги зам.-министър на финансите в правителствата на Беров и Виденов за неин гуверньор.“

И тук логичните хора се питат защо групировката „ Прокопиев и ко“ е впрегнала хората си срещу новия екип на БНБ
Отговорът е малко по-дълъг, но най-важното се съдържа във факта, че именно Димитър Костов и Калин Христов бяха подуправители на централната банка, когато на олигарха на два пъти му бе отказан лиценз за банка у нас и така разбиха детската му мечта да стане банкер. Всъщност в този факт няма нищо лично. Просто бизнес, както казват в американските филми. Причините за отказа са свързани с, меко казано, несериозната обосновка на искането за банков лиценз от групировката. Може да се спомене невдъхващото доверие описание на системите за вътрешен контрол и на системите за управление на рисковете, както и програмата за мерките срещу изпирането на пари, които „Прокопиев и ко“ са направили.

За никого не е тайна, че групировката на Иво Прокопиев от години е затънала в дългове за стотици милиони левове към банки и облигационери, които не погасява редовно и често предоговаря. Щеше да е повече от странно, ако БНБ бе издала лиценз за банка на подобна компания. А целият вой днес на обслужващите групировката е ясен знак, че въпреки интригите и финансово-политическия натиск опитите да сложат свои хора в ръководството на националната банка са се провалили.

Отделен въпрос е за какво му е на затънал в борчове бизнесмен да създава банка, след като трудно може да се каже, че управлява ефективно собствените си компании. Единственият възможен отговор е - да си изчисти дълговете чрез някоя от вече познатите ни финансови схеми в една обрана банка. Твърде вероятно би било, ако групировката „Прокопиев и ко“ бе получила банков лиценз, днес да имахме още една КТБ.
Ако госпожа Менда Стоянова прояви интерес към по-широкия вариант на обяснението защо с политически обругавания се очернят безспорни банкови специалисти от хора, нямащи и грам познания в областта, гарантираме, че ще открие далеч по-мрачна картина. Като начало е добре да се осведоми как вървят банките в една наша съседна сестринска държава.

* Под името Калоян Стоев „Труд” отпечатва статии на своя екип за системни анализи и политическа семиотика (САПС). Отговорността за публикациите е на редакцията на вестника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи