Местни избори: Къде ще е най-горещо през октомври

ГЕРБ могат да бъдат почти сигурни в изборната победа на местния вот в големите градове. Това стана ясно след обявяването на номинациите на опозицията и коалиционните партньори за кметове.

Изборът на кмет на София засега се очертава като един от най-скучните сблъсъци на 25 октомври. Фаворит за нов мандат е Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и ако има интрига, тя е дали някой от другите кандидати ще стигне до балотаж. Засега срещу кметицата ще излязат Вили Лилков от Реформаторския блок и социалистът Михаил Мирчев.

Още по-предсказуема се очертава „борбата“ в Стара Загора и Бургас. Там са най-успешните кметове на ГЕРБ - Живко Тодоров и Димитър Николов, и който и да се изправи срещу тях, няма шанс дори за балотаж.

Във Варна ситуацията изглежда по-завързана. Сегашният кмет от ГЕРБ Иван Портних е фаворит, но заради силни кандидати ще е трудно да спечели от раз. В надпреварата са двама бивши министри от кабинета "Орешарски", които се пускат като безпартийни. Екстранспортният министър Данаил Папазов е издигнат от инициативен комитет и зад него стои влиятелният бивш лидер на областната структура на ГЕРБ Павел Димитров. Анелия Клисарова, която беше министър на образованието, пък беше припозната от БСП. Ситуацията ще стане още по-комплицирана, ако се потвърдят слуховете, че сваленият от власт бивш кмет Кирил Йорданов иска да се върне на бял кон.

Битката за Пловдив ще бъде между сегашния кмет и местен лидер на ГЕРБ Иван Тотев и бившите му съпартийци Дани Каназирева и Здравко Димитров и ексградоначалника и настоящ депутат от Патриотичния фронт Славчо Атанасов. Каназирева бе част от "тежката артилерия" на ГЕРБ в предишния общински съвет, но след развода си с партията на Бойко Борисов премина като метеор през ДБГ на Меглена Кунева, преди да основе собствена партия.

Интересна е кандидатурата на доскорошния депутат от ГЕРБ Здравко Димитров. Бившият баскетболен национал наследи Тотев като областен управител, а сега иска същото да се случи и на кметския стол. Той има да си отмъщава на ГЕРБ, които го изключиха от партията.

Бившият кмет Славчо Атанасов вярва, че е в състояние да обърне "палачинката" на историята и да се върне на бял кон в красивата сграда на площад "Стефан Стамболов". От Реформаторския блок вече обявиха, че на 25 октомври няма да подкрепят Иван Тотев, Славчо Атанасов и Дани Каназирева, а до 1 август ще обявят дали ще издигнат свой общ човек, или ще застанат зад независим кандидат. Който не е изключено да се казва Здравко Димитров.

Кандидатът на БСП ще стане ясен след партийната конференция на 29 август. Там фаворитът е градският и областен лидер на партията Георги Гергов, който е много силна кандидатура за кмет.

Русе и Шумен

КОАЛИЦИТЕ СЕ ОКАЗАХА НЕВЪЗМОЖНИ

Настоящ и бивш кмет ще си оспорват стола в Русе. Срещу градоначалника Пламен Стоилов (ГЕРБ) ще се изправи предшественикът му и общински лидер на БСП в града Божидар Йотов.

Решението на социалистите да издигнат строго партийна кандитатура прекрати преговорите на БСП с АБВ за общ кандидат. Хората на Георги Първанов издигнаха общинския си председател Стелиян Стефанов.

В същото време Реформаторският блок и Патриотичният фронт се разминаха за обща кандидаткметска кандидатура и всеки ще си предлага свой човек.

В общините Бяла и Сливо поле кандидат-кметовете на ГЕРБ ще се явят на поправителен изпит. На местните избори през 2011 г. Димитър Славов и Валентин Атанасов изгубиха от сега действащите кметове на БСП Кольо Келерджиев и Георги Големански, които също ще се борят за нов мандат.

В Шумен също има голямо разделение. Адвокатът Пламен Петков, който е четири мандата общински съветник от групата на БСП, на местните избори ще бъде опонент на настоящия градоначалник от левицата Красимир Костов. Той пък се кандидатира за трети мандат. Петков стана наскоро областен лидер на АБВ. До обявяване на кандидатурата му още в началото на юни се стигна, след като от БСП дадоха знак, че ще играят солово, и при посещение в Шумен Михаил Миков обяви, че подкрепя настоящия кмет Костов.

Истинската битка в Шумен обаче се очертава да бъде между ГЕРБ и БСП Зам.-лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов вече заяви, че партията има ентусиазма градът да бъде сред 18-те областни центъра, които ще спечелят. Затова залагат на бившия полицейски шеф и настоящ депутат Любомир Христов. Засега той е смятан за най-сериозният опонент на Костов.

Реформаторите също се стягат за единна кандидатура в Шумен, но до този момент не са издигнали никого.

ЛЕВИЦАТА ИЗБИРА МЕЖДУ 6-ИМА В КЮСТЕНДИЛ

Шестима ще се борят в Кюстендил да са кандидат-кметът на БСП. Въпреки че битката изглежда обречена, след като сегашният кмет Петър Паунов (дясна коалиция) си направи социологическо проучване референдум. Допитването показа, че градоначалникът ще спечели лесно нов мандат. Още повече че ГЕРБ го подкрепят. Реформаторският блок също дава сигнали в полза на Паунов, още повече че той се води десен.

"Депресирани сме след избора на Мая Манолова за омбудсман. Тя беше всичко за нашата организация. Как ще работим без нея? Мъчно ни е, ще ни бъде много трудно занапред", описа настроенията сред местните социалисти общинският лидер на БСП Катя Янчева. Все пак левицата ще играе на местните избори дори само заради честта си. Окончателният кандидат ще стане ясен след общинската конференция в началото на септември. С най-големи шансове е Атанас Гергинов, чийто дядо Атанас и баща му Любомир Гергинов са били кметове на Кюстендил.

"Червените търсят човек, който срещу някакви обещания и на пазарлък да се съгласи да бъде употребен", твърдят от другите партии. "Е, кандидатът на БСП в София обяви, че има 3% шанс да бие Фандъкова, а ние имаме 30% шанс да победим Паунов", оптимист е доскорошният областен управител на Кюстендил и вече губил от Паунов като кандидат-градоначалник Иван Каракашки.

РАЗСЛЕДВАНИ ИСКАТ ПАК ДА УПРАВЛЯВАТ

Кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви, че ще се кандидатира за трети мандат. Това изглежда странно на фона на две събития. На 12 януари беше разстреляна шефката на кабинета на Попов Татяна Стоянова. Покрай това престъпление излязоха наяве доста неприятни факти за общината.
Прокуратурата пък още проверява имотното състояние и доходите на Тодор Попов, съпругата му Силвия и свързаните с нея седем фирми. Обвинителите се самосезираха след репортажи на Би Ти Ви за луксозното имение на кмета в село Паталеница, оценено на 1,5 млн. лв., и двата му луксозни апартамента в София за 400 000 лв. "Не ми се иска да вярвам, но все повече си мисля, че това е един зловещ сценарий срещу мен и семейството ми. Началото му бе дадено на 12 януари, когато бе убита Татяна Стоянова. Искрено се надявам хората, които най-много атакуват скромната ми персона, да се явят срещу мен на предстоящите избори", заяви Попов.
Засега единственият, обявил, че ще се противопостави на Попов в битката за Пазарджик, е местният предприемач Благо Солов. Очаква се до няколко дни ГЕРБ да обяви кандидата си, който почти сигурно ще е областният координатор на партията Найден Шопов.
Общинската централа на БСП във Видин обяви, че сегашният кмет Герго Гергов е безпорният техен кандидат за нов мандат. Разследването срещу Гергов, което се точи вече близо година, съвсем не довело до отлив на подкрепа. С убеждението, че Гергов е жертва на целенасочена платена поръчка, за втори негов мандат са гласували мнозинството от основните партийни организации.
Последната дума обаче е на Националния съвет на левицата, който иначе по устав трябва да се съобрази с решението на видинските съпартийци. Това обаче едва ли ще се случи. Лидерът на БСП Михаил Миков вече се извини на видинчани, че на предишните избори е подкрепил Гергов. Каквото и да е решението на Националния съвет, от местната БСП заявиха, че ще работят и гласуват за Гергов, който може да се яви на вота и като независим. Според градската мълва обаче битка на БСП срещу БСП във Видин може и да няма, в случай че по "случайност" разследването срещу кмета приключи точно преди местния вот и той влезе в съда.
Скандалът с кмета избухна на 1 август 2014 г. Той бе привлечен като обвиняем за престъпление по служба по обществена поръчка и нанесени вреди за 150 000 лв., както и за притежание на антични монети и ловни патрони без разрешително. Заради водещото се разследване Гергов бе временно отстранен от поста, но съдът го върна.

ДВАМА СИНИ В В МОНТАНА

Бивши съратници от сините редици - сегашният кмет на Монтана Златко Живков и бившият депутат Любомир Иванов, ще се сблъскат наесен. Лидерите на Реформаторския блок пристигнаха в Монтана, за да обяват кандидатурата за пети мандат на Живков. Той е един от емблематичните кметове на сините. Неочаквано обаче срещу него застана бившият лидер на СДС в областа Любомир Иванов, който вече е безпартиен. Той бе издигнат от ДПС, "Синьо единство" и ЗС "Ал. Стамболийски".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини