17% жени служат във Военноморския флот

17% от състава на Военноморския флот на България са жени, които служат като матроси, старшини и офицери с равни възможности за растеж, съобщи в Русе командирът на Военноморските сили /ВМС/ контраадмирал Митко Петев. Във Военноморското училище "Никола Й. Вапцаров" 25-30% от курсистите са момичета, като за едно място се борят по трима кандидати.

ВМС работи по два проекта, с които се надява да получи мобилен многофункционален патрулен кораб и да модернизира фрегатите си. За финансирането им ще се търси помощта и на български компании, заинтересовани да се опазват природните богатства в Черно море.

"Възстановяването на подводния флот на България е изключително скъпо", уточни контраадмирал Петев. Той се надява до 5-10 г. ВМС да отново да имат подводница. Последната е изведена от експроатация през 2010 г. по технически причини като негодна за плаване.

Тържествата за 136-годишнината на ВМС стартираха в Русе като люлка на българското морячество. Част от излезли от употреба съоръжения и музейни вещи на флота ще се предоставят на крайдунавския град за постоянна експозиция. Всички кораби ветерани на ВМС още плават в открито море и нямат как някой от тях да стане музей на военноморския флот в Русе.

Преди години е имало идея за базовия буксирен кораб "Христо Ботев", който е произведен през 1936 г. в Германия, но още е в експлоатация. През Втората световна война той се използва като миночистач по Дунава. Тогава "Христо Ботев" акостира във Варна от Русе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони