Електроинженерът Иван Иванов

Преди ден най-големите работодателски организации у нас поискаха за пореден път в рамките на два месеца оставката на председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той пък отвърна, че не се огъва под натиск. Кой всъщност е Иванов и как така от специалист по електромери, става депутат известен със своята честност и накрая оглави енергиен стол в държавата – този на шеф на КЕВР?

Честен депутат, човек на Костов, ерудиран преподавател, изпълнител на поръчки. Това са малка част от разнопосочните определения, които могат да бъдат чути в публичното пространство за бившия депутат от ДСБ Иван Иванов, който през април оглави Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

При избирането му на поста имаше смесени сигнали. Колегите му депутати, дори от опозицията, така и не можаха да му извадят кирлива риза. На партийно ниво най-силен отпор имаше от БСП с аргумента, че Иванов е новото лице на Иван Костов. Енергийните експерти пък се притесняваха, че той няма достатъчно познания за поста и е прекалено възрастен.

В действителност Иванов нямаше да може да оглави КЕВР само до преди пет месеца. Той няма необходимия седемгодишен стаж в областта на енергетиката или ВиК, какъвто се изисква за този пост според Закона за енергетиката.

Ситуацията се промени през март, когато депутатите гласуваха поправка, според която стаж в енергетиката означава също така и опит в преподавателската и научната дейност и така Иванов изведнъж стана много подходящ – от 1968 г. той е проподавател в Техническия университет, катедра „Електроизмервателна техника“.Всъщност е електроинженер, който цял живот специализира в уредите за измерване на тока.

Иван Иванов е роден в Пловдив през 1945 г. До момента той е най-възрастният човек избиран за поста - в края на юли празнува 70 години. Преди това, в продължение на 14 години в четири поредни парламента той е депутат от десницата – последователно от СДС, ОДС и ДСБ.

Иванов е и сред основателите на Демократи за силна България, в чието ръководство е до края на 2014 г.Освен това е сред най-приближените хора на бившия премиер с фатална слава Иван Костов. Двамата и до ден днешен си сътрудничат в Лаборатория за управление на рискове към Нов български университет.

Влизайки в парламента през 1999 г., Иванов става известен като човек, който чете законопроектите, за разлика от повечето си колеги. В повечето комисии, включително и тази по икономика и енергетика, той влизаше подготвен.

Върл противник е на проекта АЕЦ „Белене“. До последно настоящият шеф на КЕВР държеше изграждането на ядрената централа не само да бъде спряно, но и виновните за загубите на държавата да бъдат наказани. Освен това, преди да оглави енергийния регулатор, той минаваше за наистина десен политик, който защитава интересите на бизнеса.

Енергийният регулатор обаче се оказа повратна точка в кариерата на видния костовист. В момента той е на нож с бизнеса, който го обвинява в популизъм. Обратно на десните идеи Иван Иванов се превърна в защитник на „дребния човек“, който не може да си плаща сметката за ток.

Не само това, той заговори за „справедливо“ разпределение на разходите за скъп ток върху бизнес и потребители. Резултатът беше символично намаление на цената на ток за бита с 0,11% и увеличение до 17,5% за дребния бизнес.

Отстъпка от идеите, които е защитавал досега, са и липсата на мерки за оптимизация на енергийния сектор. А контролът над предприятията, който осъществява КЕВР, засега не дава желаните резултати.


70 години - 70 000 на влог

Спестяванията на Иван Иванов според последната му декларация пред Сметната палата от тази година възлизат на 71 000 лева. Наличните пари в брой на семейството му са 20 хил. лева. Фамилията притежава и две коли, купени през 2005 и 2009 г. - ситроен и рено.

Отделно имат два апартамента в София, наследствена нива и къща в Кюстендилско. Заставайки на поста шеф на КЕВР, чистата заплата на Иван Иванов нараства два пъти. От над 2500 лева до над 4500. Отделно работещите в регулатора членове вземат и пари за участие в заседания.

---------------------------------------
МНЕНИЯ

Вижда се дългата ръка на Костов

При всички положения се вижда дългата ръка на Костов. Та Иванов беше през огромен период депутат на Костов и негово протеже. При Иванов е налице пълна липса на експертност. Неговото място не е в КЕВР. Той е скаран с математиката, а продължава да се изказва по теми, по които не разбира нищо. През всички години, през които е бил депутат, а сега и като председател на КЕВР, неговите заплати се плащат от тези, които създават брутния вътрешен продукт, а това е българският бизнес, който внася данъци в държавния бюджет. Неговите популистки изказвания миришат много на комунизъм.

Кирил Домусчиев,
председател на КРИБ

Господ да е с него

Иван Иванов е професионалист, когото познавам от 10 години. Не съм видял нищо укоримо от неговите действия - той е честен човек. Господ да е с него, защото натискът в сектора е невероятен, но се надявам да се справи.

Мартин Димитров,
депутат от Реформаторския блок

Има волята да е независим

Познавам Иван Иванов доста добре, в парламента не се чуха никакви критики срещу него. Той е професионалист и има качества да стане председател. Иван Иванов има не само експертиза, но и волята, силата да бъде независим. И председателят, и членовете са достатъчно силни характери, за да не позволят вмешателства.

Делян Добрев (ГЕРБ),
председател на енергийната комисия в НС

Кой подписа с US тецовете?

Иванов е бил част от екипа на тогавашния премиер Иван Костов, подписал дългосрочните договори за изкупуване на електричество от двете „американски“ централи в Маришкия басейн - ТЕЦ AES “Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Именно тези договори са една от причините за високата цена на електричеството в момента.

Красимир Янков, депутат от БСП

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи