Броят на мъртвите делфини намалява

През последните 3 години броят на загиналите по Южното Черноморие делфини е намалял няколко пъти, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Според данните на територията на Бургас за първите 7 месеца на година са намерени 17 мъртви делфина. За същия период на миналата година труповете на делфини са били 15. За сравнение, през цялата 2013 г. са открити 37 мъртви делфина, а през 2012 г. - 74. От началото на годината на територията на Варна изхвърлените от морето делфини са били 9, а година по-рано - 11.

Причините за смъртта на морските бозайници обикновено са старост или оплитане в рибарски мрежи, обясниха от МОСВ. Съмнения за насилствена смърт има при три от тазгодишните случаи, като за тях са подадени сигнали до МВР и ветеринарните власти.

Трите вида делфини, които се срещат в Черно море - обикновен, муткур и афала, са световно застрашени. Според Закона за биологичното разнообразие тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри са забранени. Санкциите, които грозят нарушителите по Наказателния кодекс, са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 хил. до 20 хил. лева. В случай, че човек забележи мъртъв или бедстващ делфин, трябва да уведоми регионалната екоинспекция във Варна или Бургас. От 2006 г. насам екоминистерството води статистика за изхвърлените на брега, уловени в рибарски мрежи или бедстващи делфини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини