На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Скандални разкрития за плажа край Созопол

Почти цялото крайбрежие от Аркутино до блатото Алепу и дюните са урбанизирани територии. В началото на 2005 година община Созопол се включва в дружеството „Алепу Вилидж“. Това са терени на първа линия – земите между резерватите Ропотамо и Алепу, става ясно от справка в Агенцията по кадастъра. Скандалните разкрития по Южното Черноморие в близост до нашумелия през последните дни „Шофьорски плаж“ край Созопол, направи БиТиВи.

Предметът й на дейност е изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство. От учредителните документи става ясно, че общината притежава 34% от общия дял, като апортира почти 29 декара пасища, мера и изоставени ниви в непосредствена близост до морето в местността Алепу.

Земите са оценени на милион и 200 хиляди лева, иначе казано 42 лева на декар. Три години по-късно, през 2008 година една от фирмите съдружници предлага на общината да изкупи още 15% от капитала на „Алепу Вилидж“ срещу 500 хиляди евро.

От протоколите на заседанията на общинския съвет става ясно, че съветниците отхвърлят предложението. На същото заседание обаче кметът Панайот Рейзи предлага общината да продаде цялото си участие в дружеството на останалите акционери целия си капитал от 34%.

Земята е оценена на 2,5 милиона лева, което прави по около 90 лева на декар за земя на морето. Според Панайот Рейзи сделката е изгодна, защото стойността се е увеличила двойно.

Против се обявяват само трима общински съветници. Един от тях е председателят на Общинския съвет по това време от БСП – Димитър Желев.

„Цената мен не ме удовлетворяваше. Това, което на тази територия, на която се намираме, не съм специалист, но знам, че хората продават, цената е някъде към 100 евро на квадратен метър”, обясни председателят на Общинския съвет в Созопол през 2008 г. Димитър Желев.

Това прави около 200 лева на квадратен метър – в пъти повече от получените 90 лева.

Междувременно предназначението на земята е сменено от пасища, мера и ниви на урбанизирана територия.

Бившият председател на Общинския съвет разказва, че общината е продала и 7 декара от път.

„Той попадаше в тази територия и то беше естествено, че общинският път не може да остане в средата”, допълни Димитър Желев.

Общината се включва в дружеството по времето на мандата на кмета Веска Караманова. Тогава председател на Общинския съвет е настоящият кмет с втори мандат Панайот Рейзи. Според наши източници двамата са сватове.

От БиТиВи потърсиха за коментар бившата кметица в дома й, но се оказа, че тя е болна и не може да се види с екипа им.

Опитите им да се свържат с представител на фирмата, придобила апетитните имоти, също удариха на камък. Според Търговския регистър седалището на „Алепу Вилидж“ се намира в къща в Созопол, която обаче се оказа заключена. На адреса за кореспонденция в София съседите не са чували за нея.

Територията, която е урбанизирана, е стотици декари. За да придобиете представа за мащабите си представете, че един средно голям български стадион се простира на около 80 декара. Става въпрос за поне 4-5 стадиона

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.