Поставят цветна инсталация от чадъри в Благоевград

Излюпиха се 6 патета в Патешкото езеро на Борисовата градина

Столичната полиция издирва 50-годишен мъж

2023 коли са откраднати в страната през миналата година МВР отчита спад с 29% на кражбите на автомобили

Благоевград е домакин на първи „Занаят фест“

Адвокат Димитър Марковски: Уточнени са три дати, на които Десислава Иванчева се е срещала с Петко Дюлгеров

Откриха национален семинар за интелектуалната собственост

Президентът Радев: Има политици, които водят война с българската държавност

Осъдиха Петер Мадсен на доживотен затвор за убийството на шведската журналистка Ким Вал

Арест за италианци, опитали да убият фен на “Ливърпул”

Пленер събира фотографи в Шумен

Външният министър на Кипър ще посети Москва на 27 април

Данъчен № 1 на Търново гостува в “Истории от моя живот” Ивайло Здравков разговаря с ученици от СУ "Вела Благоева"

Александър Сиди: В Розино трябва да има полицейски участък, за да спрат циганските безчинства

Каранга загуби майка си

Скандални разкрития за плажа край Созопол

Почти цялото крайбрежие от Аркутино до блатото Алепу и дюните са урбанизирани територии. В началото на 2005 година община Созопол се включва в дружеството “Алепу Вилидж”. Това са терени на първа линия – земите между резерватите Ропотамо и Алепу, става ясно от справка в Агенцията по кадастъра. Скандалните разкрития по Южното Черноморие в близост до нашумелия през последните дни “Шофьорски плаж” край Созопол, направи БиТиВи.

Предметът й на дейност е изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство. От учредителните документи става ясно, че общината притежава 34% от общия дял, като апортира почти 29 декара пасища, мера и изоставени ниви в непосредствена близост до морето в местността Алепу.

Земите са оценени на милион и 200 хиляди лева, иначе казано 42 лева на декар. Три години по-късно, през 2008 година една от фирмите съдружници предлага на общината да изкупи още 15% от капитала на “Алепу Вилидж” срещу 500 хиляди евро.

От протоколите на заседанията на общинския съвет става ясно, че съветниците отхвърлят предложението. На същото заседание обаче кметът Панайот Рейзи предлага общината да продаде цялото си участие в дружеството на останалите акционери целия си капитал от 34%.

Земята е оценена на 2,5 милиона лева, което прави по около 90 лева на декар за земя на морето. Според Панайот Рейзи сделката е изгодна, защото стойността се е увеличила двойно.

Против се обявяват само трима общински съветници. Един от тях е председателят на Общинския съвет по това време от БСП – Димитър Желев.

„Цената мен не ме удовлетворяваше. Това, което на тази територия, на която се намираме, не съм специалист, но знам, че хората продават, цената е някъде към 100 евро на квадратен метър”, обясни председателят на Общинския съвет в Созопол през 2008 г. Димитър Желев.

Това прави около 200 лева на квадратен метър – в пъти повече от получените 90 лева.

Междувременно предназначението на земята е сменено от пасища, мера и ниви на урбанизирана територия.

Бившият председател на Общинския съвет разказва, че общината е продала и 7 декара от път.

„Той попадаше в тази територия и то беше естествено, че общинският път не може да остане в средата”, допълни Димитър Желев.

Общината се включва в дружеството по времето на мандата на кмета Веска Караманова. Тогава председател на Общинския съвет е настоящият кмет с втори мандат Панайот Рейзи. Според наши източници двамата са сватове.

От БиТиВи потърсиха за коментар бившата кметица в дома й, но се оказа, че тя е болна и не може да се види с екипа им.

Опитите им да се свържат с представител на фирмата, придобила апетитните имоти, също удариха на камък. Според Търговския регистър седалището на “Алепу Вилидж” се намира в къща в Созопол, която обаче се оказа заключена. На адреса за кореспонденция в София съседите не са чували за нея.

Територията, която е урбанизирана, е стотици декари. За да придобиете представа за мащабите си представете, че един средно голям български стадион се простира на около 80 декара. Става въпрос за поне 4-5 стадиона

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.