АПИ: 440 снегорина чистят републиканската пътна мрежа Най-интензивен е снеговалежът в Западна България

Идва краят на такситата Автономни коли като Renault EZ-GO ще изпълняват таксиметрови услуги

Разкриват ЕГН-то ни за броени минути, само с името и рождената дата

Столична община: Продължава снегопочистването в София

Софийският участък на магистрала “Тракия” е затворен за камиони

Жельо Бойчев: Гинка Върбакова ще бъде поканена отново в Народното събрание

Емил Караниколов: 131 са проблемните язовири в страната Парите за ЧЕЗ не са проверени, защото реално плащане все още няма, обясни министърът на икономиката

Магистрала “Люлин” в посока София е затворена за снегопочистване

Ограничено e движението на камиони над 12 тона през Предела Ограничено е движението и по други планински пътища

Как се различава близначка?

Шефът на „Пирогов”: Не съм съкращавал хора, скоро ще има видимо увеличение на заплатите

20-годишно момиче е пребито в Студентски град Искали да го ограбят

22 март е Световниятден на водата

135 машини обработват улиците на София със смеси срещу заледяване

Тереза Мей ще поиска от ЕС солидарност срещу Русия по случая “Сергей Скрипал”

Намалиха от 11 на 7 години присъдата на полицая, прегазил бебе в Крушевец

Бургаският апелативен съд намали с повече от 1/3 присъдата на бившия граничен полицай Костадин Стоянов. Той е подсъдим за смъртта на 11-месечната Красимира от село Крушевец, съобщи flagman.bg.

Въззивният съд намали наложеното му наказание от 11 на 7 години лишаване от свобода и отмени присъдата в частта, в която подсъдимият е признат за виновен, че е причинил смъртта на детето на „пешеходна пътека“ и го оправда да е извършил деянието на пешеходна пътека. Намалено е и наложеното на Стоянов наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство от 13 години на 9.

При проверка на делото Апелативен съд Бургас установява, че няма допуснати от първата инстанция съществени процесуални нарушения, които защитникът е посочил като основания за връщането му за ново разглеждане от Окръжния съд. Предвид тези съображения искането на защитника за връщане на делото за ново разглеждане е оставено без уважение.

Съдът приема решението на предходната инстанция, че на 11 септември 2014 год. на главен път в село Крушевец Стоянов е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на малолетно дете в пияно състояние и след употреба на наркотици – канабис, при управление на лекия си автомобил. Бургаският апелативен съд е възприел изводите на първоинстанционния съд, че случаят е особено тежък и подсъдимият следва да отговаря за по-тежко наказуемото престъпление.

Деянието е осъществено в пияно състояние и употреба на наркотици, в комбинация на алкохол и канабис, констатирано е наличие на висока концентрация на наркотично вещество в кръвта на подъдимия, което е от вида на високо рисковите вещества, причинена е смъртта на малолетно дете извън пътното платно, в населено място, в зона предназначена само за пешеходци и той е бил полицейски служител.

Апелативният съд посочва, че подсъдимият е извършил деянието съзнателно непредпазливо, тъй като конкретните количества алкохол и наркотични вещества не могат да попаднат в организма му без неговото знание и воля, и по делото липсват данни за принудителното или несъзнателното им приемане. Той самонадеяно е мислил, че може да предотврати пътнотранспортното произшествие и вредите от него.

Имал е дългогодишен опит като водач на лек автомобил, познавал е пътя, защото почти ежедневно е пътувал по този маршрут, но очевидно приетото количеството алкохол комбинирано с наркотик го е направило негоден да контролира автомобила и траекторията му на движение до удара с бебешката количка. Нарушаването на конкретните три правила за движение от него, за които е ангажирана отговорността му, също не е умишлено, а непредпазливо – самонадеяно.

Според втората инстанция налице са редица неотчетени или подценени от Окръжния съд смекчаващи вината обстоятелства като чистото съдебно минало на Стоянов, продължителен трудов стаж в и извън системата на МВР, през който няма допуснато нито едно дисциплинарно нарушение и положителни характеристични данни за семейното му положение. Видно е от справката на „Национална система – 112“, че минути след произшествието подсъдимият е сигнализирал за произшествието, което следва да се отчете като негово желание да съдейства за случая.

В тази насока са и дадени показания в хода на съдебното производство от незаинтересован свидетел, който е заявил пред съда, че подсъдимият е искал да окаже помощ за изваждането на детето от детската количка. Решаващо за Апелативния съд да намали наказанието е, че подсъдимият е употребил алкохол малко над границата на допустимата норма, а именно 0,58 промила при допустима концентрация от 0,5.

Според настоящата инстанция, наказание лишаване от свобода за срок от седем години се явява справедливо и съответно на извършеното престъпление, поради което изменя присъдата на Бургаския окръжен съд в този смисъл. Намаленото наказание също следва да се изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип, тъй като се касае за престъпление извършено по непредпазливост.

По аналогични съображения съдът намаля и срока на наложеното на Стоянов наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство от тринадесет на девет години. Когато лишаването от това право се налага заедно с лишаване от свобода, неговият срок не може да надвишава срока на последното с повече от три години.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.