Симеон Дянков: Излишък по средата на годината е добра новина

Добра новина е, че има излишък в бюджета, особено на фона на миналата година, каза по Нова тв Симеон Дянков, бивш финансов министър в първия кабинет на Борисов. Гледах данните - това се дължи на добрата работа в агения "Митници". По-добри са резултатите от 2010-2011 г. Забелязва се месец по месец как има събираемост повече от акцизи, ДДС. Започна по наше време, когато започнахме монтиране на измервателни уреди започнахме, заяви той.

Просто Ваньо Танов се показа, че е човек, който си върши добре работата. Труден характер,да, но имаше в правителството хора с труден характер, но не си вършеха работата, спомня си той.

Хората ще усетят излишъците в бюджета, когато се реформират най-тежките сектори - здравеопазване и енергетика. В здравеопазването всяка година влизат с над 450 млн. лв. в повече, а в енергетиката дефицитът от 750 млн. лв. се покрива от държавните фирми. Това са 1,2 млрд., сметна Дянков. Той заяви, че поне 2,5 млрд. лв. от дефицита в НЕК е от политически грешки - "Цанков камък" и "Белене". Затова НЕК трябвало да бъде компенсирана за тези грешки.

Не е редно да са тайна заплатите в БНБ, заяви още Симеон Дянков. Имахме разговори в парламента и през 2010 г., но г-н Искров надделя. В останалите държави в ЕС се знаят заплатите. Имаше анализ за САЩ, колкото е заплатата на президентът Омаба, толкова получава и гуверньорът на националната банка, каза Дянков.

Според него Иван Искров не си е заслужил възнаграждението. И преди банката, която фалира, през 2006 г. е имало проблеми.

Едно подновяване на подуправителите на БНБ щеше да помогне за настроение към банката. Едното по-рационално обяснение за избора на досегашните подуправители, е че гуверньорът идва отвън и иска да има за подуправители хора, които са запознати със ситуацията, предположи бившият финансов министър.

Другият вариант е, че поне един от подуправители ще защитава да не се разкрие истината за КТБ. Парите, които плати държавата за КТБ изядоха резултатите от тежките мерки за спестяване, които бяхме наложили. Повечето от това бе загубено, заради немарливостта и лошата работа на г-н Искров, заключи Дянков.

Загубихме 7-8% от БВП, тепърва ще се плаща още, защото това, което стана с КТБ, разруши връзките в банковия сектор. Ние и сега губим милиарди чрез бизнеса, бяха му разрушени кредитите и още няколко години това ще е факт, каза Дянков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини