Плевнелиев изчезна от София


Президентът Росен Плевнелиев не е в София от края на миналата седмица, научи „Труд“. От прессекратариата му отказаха да кажат къде е и докога няма да бъде в кабинета си в сградата на „Дондуков “ 2.
От президентството за пореден път обясниха, че Плевнелиев няма право на отпуск и във всеки един момент изпълнява задълженията си по конституция. Нито основният закон, нито друг закон или кодекс давали право на държавния глава на платена годишна почивка. Той няма и заместник, тъй като ролята на вицепрезидента е да бъде единствено пазител на мандата, а не да поема задължения извън изрично делегираните с указ.
Както е известно, президентът има къща на гръцкия полуостров Халкидики и хижа до Банско. Преди няколко седмици в ефира на Би Ти Ви държавният глава също припомни, че няма право на почивка, но си мечтае за една седмица „да отиде някъде“.
Засега е ясно единствено, че президентът ще участва във ВИП деня на военното учение в Шабла, което ще се проведе в края на този месец.
Правителството пък ще заседава редовно и през отпускарския август. Министрите ще излизат в кратък отдих между заседанията на Министерския съвет, които по традиция се провеждат всяка сряда.
Премиерът Бойко Борисов няма да почива и ще бъде всеки работен ден на „Дондуков“ 1. През уикендите ще обикаля страната да наглежда важни инфраструктурни обекти.
В първия управленски мандат на ГЕРБ кабинетът също работеше без почивка по време на летните отпуски. Тогава обаче Министерският съвет имаше спорадични изнесени заседания в провинцията и често по морето. Сега обаче такива не се предвиждат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини