На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

НЕК загуби 825 млн. лв. от продажбата на ток

Националната електрическа компания (НЕК) е загубила 824,7 млн. лева от продажбата на ток от края на юни миналата година до началото на юли 2015 г. Това показва финансовият отчет на компанията за първото полугодие, публикуван от Министерството на финансите.

Според него само загубата от продажбата на ток за бита и дребния бизнес по регулирана от Комисията за енергийно и водно регулиране цена е довела до текуща загуба на компанията от 927 млн. лв. 80% от дейността на дружеството е свързана именно с регулирания пазар.

От фирмата са изчислили, че определената от регулатора цена е с 54% по-ниска от разходите за купуването на ток от централите. Крайният финансов резултат на компанията с отчетените й приходи е загуба от 174 млн. лв. при 250 млн. лв. отрицателен резултат година по-рано. Така общо натрупаната до момента чиста загуба на компанията става 843,6 млн. лв.

Въпреки че от началото на 2015 г. НЕК е произвеждала и продавала повече собствен ток, състоянието на дружеството продължава да се влошава, показва отчетът. Дружеството не е платило на производителите на ток текущо 1,3 млрд. лева, или със 100 млн. лв. повече от миналата година.

Отделно компанията има да връща на копанията майка БЕХ 1,77 млрд. лв. През отчетния период групата е поела допълнителен дълг на НЕК от близо 464 млн. лева, като го е превърнала от краткосрочен в дългосрочен.

В резултат на големите дългове и недостатъчните приходи общата ликвидност на дружеството е паднала до 0,46, т.е. компанията може да покрие по-малко от половината си дългове, при изискван от големите кредитори коефициент 1,1-1,2.

Отчетът на НЕК показва още, че компанията купува за бита все по-малко евтин ток от АЕЦ (с 66,9% по-малко) и все повече от американските централи и възобновяемите енергийни източници. Общото съотношение е близо едно към четири в полза на по-скъпата електроенергия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.