НЕК загуби 825 млн. лв. от продажбата на ток

Националната електрическа компания (НЕК) е загубила 824,7 млн. лева от продажбата на ток от края на юни миналата година до началото на юли 2015 г. Това показва финансовият отчет на компанията за първото полугодие, публикуван от Министерството на финансите.

Според него само загубата от продажбата на ток за бита и дребния бизнес по регулирана от Комисията за енергийно и водно регулиране цена е довела до текуща загуба на компанията от 927 млн. лв. 80% от дейността на дружеството е свързана именно с регулирания пазар.

От фирмата са изчислили, че определената от регулатора цена е с 54% по-ниска от разходите за купуването на ток от централите. Крайният финансов резултат на компанията с отчетените й приходи е загуба от 174 млн. лв. при 250 млн. лв. отрицателен резултат година по-рано. Така общо натрупаната до момента чиста загуба на компанията става 843,6 млн. лв.

Въпреки че от началото на 2015 г. НЕК е произвеждала и продавала повече собствен ток, състоянието на дружеството продължава да се влошава, показва отчетът. Дружеството не е платило на производителите на ток текущо 1,3 млрд. лева, или със 100 млн. лв. повече от миналата година.

Отделно компанията има да връща на копанията майка БЕХ 1,77 млрд. лв. През отчетния период групата е поела допълнителен дълг на НЕК от близо 464 млн. лева, като го е превърнала от краткосрочен в дългосрочен.

В резултат на големите дългове и недостатъчните приходи общата ликвидност на дружеството е паднала до 0,46, т.е. компанията може да покрие по-малко от половината си дългове, при изискван от големите кредитори коефициент 1,1-1,2.

Отчетът на НЕК показва още, че компанията купува за бита все по-малко евтин ток от АЕЦ (с 66,9% по-малко) и все повече от американските централи и възобновяемите енергийни източници. Общото съотношение е близо едно към четири в полза на по-скъпата електроенергия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес