Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Цачева отряза надзирателите за 20% увеличение на заплатите Ще се търсят възможности в бюджета за следващата година

Историята за мезе С торта „Опълченците на Шипка” се отчете президентството преди 10 години

Шофьори причинили катастрофи с пострадали, жалят присъди Въззивните дела са насрочени за идната седмица в Окръжния съд във Велико Търново

Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса

НЕК загуби 825 млн. лв. от продажбата на ток

Националната електрическа компания (НЕК) е загубила 824,7 млн. лева от продажбата на ток от края на юни миналата година до началото на юли 2015 г. Това показва финансовият отчет на компанията за първото полугодие, публикуван от Министерството на финансите.

Според него само загубата от продажбата на ток за бита и дребния бизнес по регулирана от Комисията за енергийно и водно регулиране цена е довела до текуща загуба на компанията от 927 млн. лв. 80% от дейността на дружеството е свързана именно с регулирания пазар.

От фирмата са изчислили, че определената от регулатора цена е с 54% по-ниска от разходите за купуването на ток от централите. Крайният финансов резултат на компанията с отчетените й приходи е загуба от 174 млн. лв. при 250 млн. лв. отрицателен резултат година по-рано. Така общо натрупаната до момента чиста загуба на компанията става 843,6 млн. лв.

Въпреки че от началото на 2015 г. НЕК е произвеждала и продавала повече собствен ток, състоянието на дружеството продължава да се влошава, показва отчетът. Дружеството не е платило на производителите на ток текущо 1,3 млрд. лева, или със 100 млн. лв. повече от миналата година.

Отделно компанията има да връща на копанията майка БЕХ 1,77 млрд. лв. През отчетния период групата е поела допълнителен дълг на НЕК от близо 464 млн. лева, като го е превърнала от краткосрочен в дългосрочен.

В резултат на големите дългове и недостатъчните приходи общата ликвидност на дружеството е паднала до 0,46, т.е. компанията може да покрие по-малко от половината си дългове, при изискван от големите кредитори коефициент 1,1-1,2.

Отчетът на НЕК показва още, че компанията купува за бита все по-малко евтин ток от АЕЦ (с 66,9% по-малко) и все повече от американските централи и възобновяемите енергийни източници. Общото съотношение е близо едно към четири в полза на по-скъпата електроенергия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.