Първанов дал на сина си 30% от сумата за акциите на 5-звездния хотел

Синът ми е купил акции за 207 000 лв., а не хотел. Това каза председателят на АБВ и бивш президент Георги Първанов пред bTV, за да коментира как синът му Ивайло е купил хотел „Стримон спа” в Кюстендил.

Миналата седмица разследване разказа как 27-годишният син на президента Първанов си е купил 5-звезден СПА хотел, който официално струва над 7 и половина милиона лева.

5-звездният спа комплекс е закупен от Ивайло Първанов и Мариана Добрева на 5 юни тази година, сочи протокол от общото събрание на дружеството, което притежава хотела.

Роденият през 1988 година Ивайло Първанов вече притежава 49% от акциите на спа комплекса, а сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев Мариана – малко над 50%. 27-годишният Ивайло е завършил финанси в УНСС и е имал участие в една фирма досега.

Той отговори писмено за това как е купил акциите на хотела, като заяви, че дружеството, което е придобил, има големи дългове от над 3 милиона лева. Ивайло Първанов пише, че произходът на парите за хотела са: „собствени средства, дивиденти и заем от фирма „Айви СМ” ООД, където същият е съдружник”.

Пред bTV миналата седмица президентът Първанов обясни как момчето му е успяло да придобие луксозен петзвезден комплекс. Трудно ми е да ви кажа, но става дума за пари, които са събрани в резултат от неговата трудова дейност. Първо. И второ – подпомогнали сме го и ние. И трето, разбира се, взел е кредит, с който ще закупи една част от тези акции”, каза той тогава.

Днес лидерът на АБВ подчерта, че фирмата на синовете му има два пъти по-голяма печалба, отколкото хотела за последната година. „Те придобиват не само активите на хотела, но и пасивите, задълженията”, отбеляза той и добави, че в случая става дума за много задължения и рискова инвестиция.

„Фирмата на моите синове има печалба, която е достатъчна, за да бъдат изплатени тези 207 хил. лв., които са взети като заем”, посочи той. „Синът ми прави една рискова инвестиция”, смята Първанов.

„Заемът за покупката е взет една седмица преди сделката от предишния собственик”, уточни Първанов за това, че банката се е съгласила да отпусне 2,265 млн. лв. на Ивайло. Той коментира, че със съпругата му също са помогнали на сина си с достатъчно средства в рамките на 207 хиляди лева. „Ако има проверка, това ще стане ясно. Вероятно около една трета е сумата, която сме дали ние с моята съпруга”, обясни той.

„И синовете ми, и аз самият съм проверяван от НАП в предишни години”, заяви председателят на АБВ. „Вие постоянно изтъквате възнагражденията на сина ми. Но аз имам над 30 години трудов стаж, а през последните 25 години съм на високо платена работа”, допълни той.

Бившият председател на Смeтната палата проф. Валери Димитров заяви, че институцията прави формални проверки и често се установяват несъответствия. За неверни данни обаче не се носи наказателна отговорност. „Последицата е, че ставаш обект на ревизия от НАП, а ДАНС би трябвало да направи проверка дали не са прани пари”, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини