Обилното потене може да е знак за болест

Потенето е нормална физиологична реакция за нашия организъм и е насочена към балансиране на телесната ни температура. Това обяснява д-р Елена Цолова, невролог, с дългогодишна практика от София.

Освен жегата навън има и други причини, които ни карат да се потим. Една част от тях са свързани с хранителния ни режим. Това може да бъде прием на по-пикантни и люти храни, горещи напитки и дори повишената консумация на бира, казва д-р Цолова. Над 10 цигари дневно, особено ако се палят една от друга без почивка, също може да причини повишено потоотделяне, обяснява невроложката.

Обилно изпотяване може да се предизвика и при силно напрежение. Напоследък този проблем се проявява повече и при по-младите мъже, докато в минали години това е било „приоритет“ за жените, обяснява своите наблюдения д-р Цолова.

Всъщност дори такова хубаво чувство като любовта може да предизвика подобни проблеми, казва докторката.

Специалистите обаче напомнят, че има и медицински причини за интензивното изпотяване - т.нар. хиперхидроза. Най-често става дума за изпотяване на дланите и ходилата. Смята се, че това се дължи на неправилно функциониране на вегетативната нервна система.

Други причини, които могат да предизвикат сериозно отделяне на пот, са навлизането в менопаузата или в пубертета, както и бременността при жените. Може обаче да бъде и сигнал за тежки заболявания като сърдечни атаки, диабет, подагра, аномалия във функцията на щитовидната жлеза, инфекциозни и възпалителни болести, левкемия. Приемът на някои лекарства също може да предизвикат подобен проблем.

Затова, ако се изпотявате обилно повече от седмица-две и има допълнителен дискомфорт, непременно се посъветвайте с личния си лекар, съветва д-р Цолова.

За да се спасите - без люта храна и с памучни дрехи

Количеството пот, което отделя човек, е различно и зависи от това дали има някакви заболявания, какво е емоционалното му състояние, какви течности приема... Потенето може да се намали с различни козметични препарати. Те могат да са под формата на спрей, крем-пудра, лосион или душ-гел. Успешен метод за физиотерапевтично лечение е чрез йонофореза, при което се вкарват специални вещества под кожата. Друг вариант е поставянето на инжекциите с ботулинов токсин, при които ефектът е между 4 и 12 месеца. При по-тежките случаи може да се стигне и до премахване на потните жлези в локален мащаб.

По отношение на хранителния режим е хубаво да ограничите лютото, горещите супи, а храната да е на малки порции, без претоварване, и по-малък прием на течности вечер, казва д-р Елена Цолова.

Спазвайте много добра лична хигиена, носете подходящи обувки и се обличайте в по-широки, светли дрехи от естествени тъкани - памук или лен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве