Борисов през пред Trend.az: Считаме Азербайджан за приоритетен партньор

Мъж изгоря в аварирала кола на пътя

Сблъсъци между крайнодесни и техни противници в Берлин (ВИДЕО)

Сергей Лавров: Черна гора е разменна монета в русофобската война

Махат изкскването за максимален размер на багажа в столичния градски транспорт

Три турски ТИР-а се удариха на магистрала „Хемус“

Георги Гьоков: Действията на проф. Плочев доказват, че здравеопазването е недофинансирано

Камелия Нейкова: Надявам се на изборите за евродепутати да гласуваме електронно

Весела Лечева разработи стратегия за реформа в спорта Депутатът от БСП предлага 90 нови параграфа в Закона за физическото възпитание и спорта

Илън Мъск се изфука с тостер “Междузвездни войни”

Меркел и Ердоган ще се срещнат след формирането на новия германски кабинет

Деница Сачева: 40% от учителите ще излязат в пенсия до 8 години

Полицаи четат лекции на пенсионери в Берковица

Индия планира полет до Луната през април

Десетки кандидат-студенти посетиха ВТУ в Деня на отворените врати

Зам.-министър Георги Костов: Важно за спирането на пожарите е да бъде прекратена псевдосолидарността и хората да се контролират едни други

Много е важно освен всичко друго, което се прави за превенция на пожарите в горите, хората да се контролират едни други и ако видим, че някой пали пожар при рискови условия, да реагираме. Това каза пред журналисти в района на Цигов чарк зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов, предаде „Фокус”.

„Ние в България имаме една псевдосолидарност, която трябва да бъде прекратена. Без мобилизация на всички, няма как да спрем тези пожари и не трябва да се премълчава кой го е направил, ако знаем и видим, защото тези неща струват много средства на всички ни”, добави Костов. Според него голяма част от пожарите в горите продължават да са предизвикани от небрежност.

„Човек много пъти в природата се отнася по начин, по който не се отнася в собствения си дом. А фактически, нашият общ дом е природата и трябва да я поддържаме чиста, спретната и подредена, за да може да й се радват всички”, каза също зам-министърът. Той припомни, че при случаи на умишлени палежи по Наказателния кодекс може да се получи присъда до три години, въпреки че досега няма издадени такива. „Освен да не се пали огън в гората, трябва много да се внимава с боравенето с прибори и вещи на бита. Много често, дори на местата, специално разрешени за палене на огън, не се взимат предпазни мерки и се стига до пожари. Чести са случаите и на навлизане в пожароопасни места с техника, която не е пожарообезопасена. Последните пожари в Южна България например – всички възникнаха от тракторно почистване на пасища”, коментира зам.-министърът.

Той припомни, че средната скорост на разпространение на огън в неветровито време е 22 км в час, а във ветровито време може да надмине 70 км в час, поради което е много важно да се знае какво трябва да се прави при възникване на пожар. Листовки с инструкции и съвети как да се реагира при подобни случаи бяха раздадени днес в района на Цигов чарк от младежи от община Велинград.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.