Даниел Митов: Бежанският натиск още повече налага влизането ни в Шенген

Бежанският натиск върху страната ни е допълнителен аргумент за влизането ни в Шенген. Ирина Бокова е официалната ни кандидатура за генерален секретар на ООН. Това заявява в интервю за БГНЕС министърът на външните работи Даниел Митов.

„Трябва да акцентираме върху това, което ни обединява, а не да губим енергия в чертаенето на нови разделителни линии. Трябва да престанем да делим и да започнем да умножаваме: демокрацията, доходите, самочувствието си. Такъв е случаят и в Украйна – това че българският народ има своите културни и исторически симпатии към руския такъв, не означава, че нашите сънародници одобряват политиката на Кремъл в Украйна. Защото българският народ е миролюбив народ и трудно ще приеме подобна милитаристична активност”, смята Митов.

„В този смисъл, да, България винаги ще бъде на страната на мира, а преведено политически – на страната на ЕС и НАТО. Затова ни е необходимо не толкова препотвърждаване на геополитическия избор на страната ни, доколкото той е ясен, а по-скоро пълноценното му реализиране”, допълва той.

По отношение на проблемите в Близкия Изток министърът коментира: „От самото възникване на ИДИЛ и разпространението на тероризма българските дипломати следят и анализират детайлно ситуацията в Близкия изток. Защото страната ни, наред с други такива от Балканите и ЕС, е обект на миграционен натиск, породен от дейността на ИДИЛ. За да преодолеем тези предизвикателства, ние сме в постоянен оперативен и стратегически контакт с нашите европейски партньори. Знаете, че настояваме за предоставяне на допълнителна финансова помощ от ЕС посредством Фонда „Убежище, миграция и интеграция”. От друга страна, готвим промени в законодателството на страната, така че да бъде криминализирано участието на български граждани в терористична дейност”.

„Бежанският натиск върху държавата ни и рисковете, които се крият от него, е и допълнителен аргумент в посока на необходимостта от влизането на страната ни в Шенген. Последното ще увеличи оперативните възможности за сътрудничество между България и нашите западни партньори, включително в посока на гарантирането на регионалната сигурност”, посочи Митов.

„Ние съчувстваме на затрудненията, които нашите съседи срещат. Гърция обаче винаги ни е подкрепяла дори когато ние сме имали финансови затруднения. България не е забравила това. Затова се надяваме максимално бързо Гърция да постигне окончателно споразумение с кредиторите си и да продължи своя евро-атлантически път. В интерес на България е страната ни да има стабилна регионална среда”, заяви Митов.

Във връзка с избора на нов генерален секретар на ООН външният министър обясни: „От времето на правителството на г-н Орешарски, когато е взето това решение, г-жа Бокова е официалната кандидатура на България за генерален секретар на ООН. Като аргумент в посока на тази кандидатура са посочени професионалните качества на г-жа Бокова и възможността тя да получи необходимата подкрепа сред държавите-членки на ООН. За целта МВнР изпълнява залегналите приоритети по предварително изготвения план за кампанията на г-жа Бокова”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини