Спасители за изгубените туристи в Рила: Бяха се облекли, все едно се разхождат в парка

Преходът от хижа „Иван Вазов” до Рилския манастир е по широка пътека, но не бива да се подценява. В същото време групата руски туристи и българската им преводачка, които планинските спасители търсиха половин ден вчера са били с екипировка за разходка в парка, а не за планина. Това разказаха пред bTV двама от участниците в издирването.

Доброволецът Стоян Борисов разказа, че акцията е била изключително тежка, защото първоначалната информация била грешна. По думите му туристите тръгнали по правилния път и били упътени от гид, но в един момент сменили посоката. Накрая хората били намерени премръзнали и уморени. Те били по сандали, с тениски и без раници. В същото време, даже следобед температурата била под 10 градуса.

Борисов показа какво представлява добрата планинска екипировка. Тя започва със стабилни обувки с дебела подметка и висок глезен, които пазят от контузия на крака или ухапване на змия. Добре е туристите да нося комфортни леки дрехи, но в раницата да носят дъждобран и зимно яке или поне такова с качулка. Спасителят показа и любителска аптечка, която всеки трябва да носи – с бинт, аспирин, аналгин и парацетамол. Важно е също да се носи фенерче или челник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини